• Fleur Puls

Zo overtuig je je ouders dat je alleen op reis kan

Je wilt heel graag reizen en je bent er klaar voor om alleen op reis te gaan. Helaas is er nog een klein probleem: je ouders zijn het er nog niet helemaal mee eens en waarschijnlijk is dat nog licht uitgedrukt. Je zult ze moeten overtuigen dat je oud genoeg bent om alleen op reis te gaan en dat het land van bestemming daadwerkelijk veilig is om alleen te door te reizen.


Zorg dat je ook echt oud genoeg bent en dat het land waar je heen wilt ook echt veilig is

Als je alleen op reis wilt dan lijkt mij vanaf 18 jaar een prima leeftijd. Het ligt natuurlijk ook voor een groot deel aan je persoonlijkheid. Weet je nog steeds niet hoe je moet afwassen of kan je je broek nog niet zelf dicht doen als je van de wc af komt? Dan is het misschien handig nog even te wachten tot je wat ouder bent. Onder de 18 zal alleen reizen niet echt een aanrader zijn. Er kan altijd van alles misgaan en een beetje levenservaring heb je wel nodig. Een vakantie naar Spanje is natuurlijk een ander verhaal maar ik heb het hierover reizen, een rugtas omdoen en het avontuur opzoeken. Ga eens op onderzoek uit om erachter te komen of alleen reizen wel veilig is in het land waar je heen wilt. Als vrouw alleen door India backpacken is bijvoorbeeld een stuk minder veilig dan backpacken door Thailand. Op Rijksoverheid.nl kun je het reisadvies van alle landen vinden. Vaak overdrijven ze wel enorm dus dit aan je ouders laten lezen is niet altijd slim.


Begin met wat luchtige gesprekken over reizen, toon je interesse

De eerste fout heb je waarschijnlijk al gemaakt. In een enthousiaste bui heb jij je ouders verteld dat je alleen wilt gaan reizen door een land wat voor hun ‘onbekend’ en ‘gevaarlijk’ is. Het is slimmer om zo nu en dan gewoon eens te beginnen over reizen en een luchtig gesprek aan te knopen. Zo merken ze dat je interesse hebt en schrik je ze niet meteen af met allerlei wilde plannen. Ook als je jouw ouders al hebt verteld dat je alleen naar een ver land wilt dan kan het handig zijn om dit te doen. Laat ze zien dat jouw idee geen impusief idee is die je over een maandje weer vergeten bent. Zorg ervoor dat je ze er regelmatig over verteld. Leen bijvoorbeeld boeken van de bibliotheek over het land waar je heen wilt, lees hier ook daadwerkelijk uit en laat het boek rondslingeren in de woonkamer.


Maak een reisplanning

Een goede planning maakt dat krankzinnige idee al een stuk minder eng voor je ouders. Ook al wil je gewoon gaan en wel zien waar je uitkomt, maak toch een planning. Je kunt hier altijd nog van afwijken of het bij aankomst gelijk in de prullenbak gooien. Als je ouders weten wat je plannen zijn dan hebben ze een beter beeld bij wat je nu eigenlijk gaat doen en dat zal zeker helpen! Daarnaast moet je het natuurlijk ook kunnen betalen. Een makkelijke reden om jouw reisplannen van tafel te gooien zijn de hoge kosten. Maak dus een financieel plan van wat je denk uit te gaan geven. In de Lonely Planet vind je wat het ongeveer kost om door het land van bestemming te reizen. Mocht je echt een groentje zijn en niet weten wat de Lonely Planet is: Dit is het handboek voor de zelfstandige reiziger. Voor elk land is een aparte reisgids geschreven waarin je alles wat je moet weten kunt vinden, van bustijden tot waar je goedkoop kunt slapen. Een echte must have dus.


Leg uit waarom alleen reizen zo goed voor je is

Reizen is altijd goed voor je. Zolang het veilig gebeurt. Je leert onderweg ontzettend veel over de wereld, over jezelf en over andere culturen. Ga voor jezelf eens na waarom je eigenlijk per se alleen wilt reizen en als je dit weet, leg dit dan ook goed uit aan je ouders. Daarbij zijn er een heleboel redenen waarom alleen reizen in het speciaal goed voor je zal zijn. Vertel ze ook dat je iedereen echt wel op de hoogte houdt van wat je allemaal uitspookt als je op reis bent. En een extra tip, wanneer je van plan bent iets spannends te doen zoals uit een vliegtuig springen, vertel dit pas als je het al gedaan hebt en niet als je het nog moet gaan doen.


Laat foto’s en video’s zien

Laat zo nu en dan eens wat zien van het land waar je naartoe wilt. Veel ouders die zelf nog nooit buiten Europa zijn geweest hebben een totaal ander beeld van verre landen dan jij hebt en waarschijnlijk kan je een stukje dat negatieve beeld vervangen door wat mooie foto’s te laten zien. Laat ze in ieder geval geen foto’s en video’s zien van ‘gevaarlijke’ dingen. Dus geen foto’s van die toffe bungeejump in Nieuw-Zeeland, die awesome Full Moon Party in Thailand of van het duiken met haaien in Zuid-Afrika. Laat vooral foto’s zien van mooie natuur en lachende locals.


Ken je iemand die alleen op reis is geweest? Breng diegene in contact met je ouders!

Mocht je iemand kennen die op reis is geweest door het land waar je heen wilt en die ook nog eens je ouders kent dan kan dit ontzettend veel helpen. Nodig die persoon eens uit om te komen praten over je reisplannen. Het hoeft niet zo geforceerd te zijn dat je ook je ouders erbij vraagt maar plan het gewoon op een avond dat ze toch thuis zijn. Niets is beter dan van iemand die je kent te horen dat een land veilig is en waarschijnlijk heb je zelf ook veel aan zo’n gesprek. Diegene heeft vast een boel handige tips.


Laat zien dat je verantwoordelijk en zelfstandig bent

Deze is ook erg belangrijk. Als je ouders merken dat jij zelfstandig bent en dat jij je verantwoordelijk kunt gedragen dan zullen ze meer vertrouwen in jou hebben en eerder instemmen met jouw plannen. Kom dus even niet meer al te dronken thuis van een avond stappen en zorg dat je al jouw zaken in je dagelijkse leven op orde hebt. Je weet wel, school en al die andere saaie zaken. Je kamer netjes houden, vragen of je kunt helpen met het huishouden en de hond vrijwillen uitlaten helpt ook.

Mocht het allemaal echt niet werken denk er dan eens over om toch met een vriend of vriendin op reis te gaan. Dit kan net zo leuk zijn en misschien vinden je ouders dat wel een prima plan! Zo kan je ook laten zien dat je echt wel voor jezelf kunt zorgen en wie weet mag je de volgende keer wel alleen op pad.

0 keer bekeken

©2019 door Fleur Puls