• Fleur Puls

Werken in Frankrijk

Wanneer je van plan bent om permanent in Frankrijk te gaan wonen dan zal je hier meestal ook gaan werken. Misschien ben je al in het bezit van een baan in Frankrijk, echter, wanneer je nog op zoek wilt gaan naar een nieuwe baan, dan is het handig om op de hoogte te zijn van een aantal dingen. In deze blog geef ik enkele handige tips en informatie met betrekking tot het werken in Frankrijk.


Documenten

Wanneer je in Frankrijk wilt gaan werken dan hoef je niet in het bezit te zijn van speciale papieren of documenten. Frankrijk is net als Nederland lid van de Europese Unie, waardoor u als werknemer valt onder de regeling vrij verkeer werknemers binnen de EU. Het aanvragen van een werkvergunning is daarom niet nodig.


Werk zoeken

Er zijn vele manieren om een baan te vinden in Frankrijk. Zo zijn er altijd vacatures te vinden in de nationale en lokale kranten en er zijn vele uitzendbureaus. Ook op het internet zijn er genoeg Franse websites en zelfs een Nederlandstalige website: www.searchjobsabroad.com te vinden die verschillende banen aanbieden. Hoe lastig het vinden van een baan is, hangt een beetje af van de sector waarin je een baan zoekt. Daarnaast is het handig als je de Franse taal beheerst, dit maakt het vinden van een baan beduidend makkelijker.


Voordelen

Als voordelen van het wonen in Frankrijk wordt vaak het Franse klimaat en de Franse cultuur aangehaald. Verder is Frankrijk nog redelijk dichtbij Nederland, zodat je zo nu en dan nog gemakkelijk op en neer naar Nederland kunt gaan om bijvoorbeeld familie of vrienden op te zoeken. Ook staan de Fransen bekend om hun uitstekende keuken en de kwaliteit van hun wijnen.


Solliciteren

Voordat je op sollicitatiegesprek uitgenodigd zult worden, dien je eerst een sollicitatiebrief en CV te sturen. In Frankrijk dien je een formele sollicitatiebrief van ongeveer 1 pagina te schrijven. Daar dien je ook jouw Curriculum Vitae bij te voegen. Dit CV mag uit maximaal twee A4-tjes bestaan.

Nederlandse diploma’s

Wanneer je gaat solliciteren naar een baan in Frankrijk dan moet je je CV direct meesturen. Het is aan te raden om daar een diplomabeschrijving aan toe te voegen. Dit houdt in dat je een Engelse of Franse beschrijving van jouw Nederlandse diploma bijvoegt. Dit betekent niet dat je jouw diploma letterlijk dient te vertalen. Wel zal je een duidelijke beschrijving van de gevolgde opleiding dienen te geven. Ook is het aan te raden om uitleg te geven over hoe het Nederlandse onderwijsstelsel werkt. Dit vergroot je kans op het vinden van een baan in Frankrijk.


Bedrijfscultuur

In Frankrijk verschilt de bedrijfscultuur enigszins met die in Nederland. Zo is bijvoorbeeld de hiërarchische afstand tussen werkgever en werknemer duidelijk te merken. Ook zijn ze op de Franse werkvloer veel minder direct dan dat wij Nederlanders gewend zijn. Het is gebruikelijk om eerst over koetjes en kalfjes te praten en niet direct ‘to the point’ te komen.


Tips voor een cv, sollicitatiebrief en sollicitatiegesprek


Cv

 1. Beschrijf duidelijk de inhoud van je opleiding, functie en werkzaamheden. In Frankrijk kan de functie ‘officemanager’ bijvoorbeeld uit andere werkzaamheden bestaan dan in Nederland.

 2. Beschrijf in een ‘projet professionnel’ de carrière die je wilt maken. Het bevat informatie over de functie die je wilt, de verantwoordelijkheid die je wilt dragen en het gewenste salarisniveau.

 3. Beschrijf in een ‘projet professionnel’ ook de bedrijfstak en het type onderneming waarin je wilt werken. Hoe preciezer je de werkzaamheden omschrijft, hoe beter.

 4. Bedenkt dat een ‘projet professionnel’ jouw cv niet vervangt, maar extra informatie toevoegt aan jouw sollicitatie. Het is ook een goede manier om je eigen wensen en kwaliteiten op een rij te zetten.

 5. Download voorbeelden van:

 6. Frans cv 1 (pdf, 9 kB)

 7. Frans cv 2 (pdf, 10 kB)

 8. Bekijk andere voorbeelden van cv’s op Europass.

Sollicitatiebrief

 1. Let op de vormgeving van je brief. In Frankrijk is dit erg belangrijk.

 2. Gebruik geen afkortingen in je brief.

 3. Stuur een sollicitatiebrief ook als je telefonisch reageert. De sollicitatiebrief is namelijk een vast onderdeel van de sollicitatieprocedure.

 4. Bedenk dat de selectieprocedures in grote lijnen gelijk zijn voor alle categorieën werknemers.

 5. Download een voorbeeld van een Franse sollicitatiebrief (pdf, 7 kB).

Sollicitatiegesprek

Tijdens het gesprek kijkt de Franse werkgever of je geschikt bent voor de functie. Je wilt zich dus zo goed mogelijk verkopen. Dat je uit Nederland komt, kan een voordeel zijn. Bedenk of je dat kunt gebruiken en op welke manier.

 1. Verzamel van tevoren zoveel mogelijk informatie over het bedrijf en de functie, bijvoorbeeld via internet.

 2. Houd er rekening mee dat een werkgever uw persoonlijkheid belangrijk vindt omdat hij vooral wil weten of je in het team past.

 3. Zorg voor nette kleding (geen spijkerbroek!) en een verzorgd uiterlijk.

 4. Laat zien dat je begrijpt dat er verschillen zijn, maar oordeel niet over Frankrijk.

 5. Wees positief over Nederland en enthousiast over Frankrijk. Familie is in Frankrijk belangrijker dan in Nederland.

 6. Noem de beroepen of ondernemingen binnen jouw familie. Dit kan in jouw voordeel werken.

 7. Houd er rekening mee dat 2 tot 4 gesprekken normaal zijn in Frankrijk. En voor hogere functies 5 of zelfs 6 gesprekken.

 8. Bereid je voor om deel te nemen aan een psychologische test of assessment bij een hoge functie. Psychologische tests zijn populair in Frankrijk, vooral om kantoorpersoneel te selecteren.

0 keer bekeken

©2019 door Fleur Puls