• Fleur Puls

Tips voor het reizen met ALLEEN handbagage

Bijgewerkt: 15 aug 2019

Vakantiegangers die zowel tijd bij de bagageband als geld willen besparen, reizen enkel en alleen met handbagage. Maar hoe pak je dat aan? We geven je handige tips zodat je ook echt alles in dat ene kleine koffertje kunt ‘proppen'.


Als je tijd wil besparen tijdens het reizen en je niet zo lang op reis gaat, kan het handig zijn om alleen met handbagage te reizen. Dit is ook nog eens goedkoper omdat je geen ruimbagage hoeft bij te boeken. Maar hoe pak je nou alleen een klein koffertje of een rugtas in? In dit artikel geef ik je wat tips!Betalen voor ruimbagage?

Ten eerste, nu je gelezen hebt dat je geld bespaart door geen ruimbagage meer bij hoef te boeken. Dit zal ik even uitleggen. Vroeger kreeg je bijna altijd je ruimbagage gratis bij je vlucht. Alleen als je meer dan 1 koffer ruimbagage mee wou moest je bij betalen. Tegenwoordig is dit niet meer zo en moet je vaak je ruimbagage bij boeken. Dit is ongeveer rond de 50 euro per vlucht. Dit komt doordat er nieuwe bagageregels zijn ingevoerd.


Hierdoor lijkt de ticketprijs goedkoop maar moet je toch nog zo'n 100 euro extra betalen voor een retour met 1 koffer ruimbagage. Vrij prijzig dus!


Dus alleen handbagage mee het vliegtuig in

Je bent uiteraard niet verplicht om ruimbagage bij te boeken. Koop een koffertje met de juiste afmetingen en check deze in als handbagage. Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen gelden strikte regels wanneer het aankomt op het formaat en het gewicht van de koffer of tas die je mee wilt nemen.


Het is dus niet mogelijk om je hele kledingkast mee te nemen maar dit is ook zeker niet nodig! Ik reis eigenlijk altijd alleen met handbagage. Als je ruimbagage meeneemt neem je automatisch meer spullen mee omdat je er de ruimte voor hebt. Maar nu dat je alleen een klein koffertje of een tas hebt als bagage moet je dus letten op wat je meeneemt.


Het grootste voordeel van alleen met handbagage reizen is dat ik de lange wachtrijen voor het inchecken van ruimbagage gewoon kan skippen! Ik hoef niet per se 3 uur van te voren aanwezig te zijn om vervolgens 2 uur in de rij te staan voor het in checken. Ik kan thuis gewoon inchecken en wat later op het vliegveld aankomen.


Mijn tips

- Check de handbagage-regels van alle airlines waarmee je vliegt

- Kijk een tijdje voordat je weggaat wat je mee wilt nemen. Door de regel van handbagage moet je opletten dat je geen dingen meeneemt die verboden zijn.

- Pas je kledingkeuze aan naar wat je gaat doen op reis en kijk naar het weerbericht. Korte broeken en shirts nemen minder ruimte in beslag dan truien en lange broeken dus als je die niet mee hoeft te nemen, doe dit dan ook niet.

- Trek je dikste kleding aan en doe de lichtste en dunste kleding in de tas. Zo heb je toch warme kleding mee als dit nodig is. Dit geldt ook voor schoenen. Doe de grootste schoenen aan.

- Nog een tip voor schoenen, doe er dingen in als sokken, opladers en accessoires. Zo beschermen de schoenen je kostbare spullen en neemt het minder ruimte in beslag.

- Rol kledingstukken op, dit neemt aanzienlijk minder ruimte in dan opgevouwen kleding

- Kijk of je lichte en dunne snel drogende handdoeken mee kunt nemen.

- Onthoud vooral dat je niet alles mee hoeft te nemen. Wordt het warm op je eindbestemming? Zonnebrand wordt ook daar verkocht!


Wat mag wel en wat mag niet mee?

De verpakkingen van de vloeistoffen mogen maximaal 100 ml bevatten. Dit betekent dat je geen grote bussen deodorant, potten gel of flessen shampoo mee mag nemen. Kleine verpakkingen zijn wel toegestaan. Ook mag je maximaal 1 liter vloeistoffen per persoon meenemen. Alle vloeistoffen moeten samen in één doorzichtig zakje (1L inhoud) passen. Als je deze niet hebt kun je die vaak gratis op het vliegveld krijgen. Een voorbeeld van zo'n zakje is een diepvries zakje.


Wanneer je vloeibare medicijnen hebt, neem dan een doktersverklaring mee.


Eten en drinken

Drinken is niet toegestaan in de handbagage, tenminste het drinken dat je voor de controle in je tas hebt zitten. Het is wel toegestaan om na de controle een flesje drinken te kopen en die mee te nemen. Maar wat ik altijd doe is een leeg flesje meenemen. Deze mag gewoon mee en kan je na de controle vullen met water in de wc of drinkwater tap.


De meeste vaste etenswaren mag je meenemen in je handbagage in het vliegtuig. Denk hierbij aan belegde broodjes, salades, groente en fruit, vlees, snoep en koek. De algemene vuistregel is dat eten dat je meeneemt in het vliegtuig vast of smeerbaar moet zijn.


Scherpe voorwerpen in handbagage

Je staat er misschien niet bij stil, maar een voorwerp als een puntige nagelvijl of een paraplu met metalen punt mogen vaak niet mee in de handbagage. Stel jezelf deze vraag: kan dit voorwerp gebruikt worden om iemand mee te verwonden? Als het antwoord hierop ja is, is de kans groot dat het niet mee mag. Scheermesjes mogen vaak wel mee!
10 keer bekeken

©2019 door Fleur Puls