• Fleur Puls

Tips voor als je alleen op vakantie wil

In december ga ik in mijn eentje op vakantie naar Amerika. Ik ben nog nooit in Amerika geweest en ik ga het ook nog eens alleen doen. Ga jij binnenkort ook alleen op reis of wil je weten of alleen reizen iets voor jou is? Lees dan vooral verder. In deze blog geef ik tips over hoe je het beste alleen op reis kunt.


Bestemming uitzoeken

Wanneer je weet waar je naar toe wilt is het boeken van een vakantie makkelijker dan wanneer je dit niet weet. Let er wel op dat je reisbestemming veilig genoeg is om alleen naar toe te gaan. Heb je nog geen idee waar je heen wilt, dan is het handig om eerst een paar dingen voor jezelf op een rijtje te zetten. Hoe lang wil je op vakantie? Wil je in Europa of buiten Europa op vakantie? Wat wil je doen op vakantie? Wil je meerdere plekken bezoeken? Wat voor accommodatie slaap je? En de belangrijkste, wat is je budget?


Als je van outdoor activiteiten houdt zoals raften en je graag de blote natuur wilt verkennen, dan moet je niet een strand vakantie boeken. Maar wil je een hele week aan het strand liggen en een boek lezen dan weet je dus ook wat je niet moet boeken! Je kunt natuurlijk ook voor een combinatie kiezen en bijvoorbeeld een stad die aan het strand ligt bezoeken. Zo heb je en een steden trip en een strand vakantie. Het voordeel van een vakantie alleen is in ieder geval dat je met niemand rekening hoeft te houden. Dit is dus het ideale moment om iets uit te kiezen waar JIJ heen wilt.


Weet je helemaal niet wat je wilt en waar je naartoe wilt? Dan is er altijd nog de mogelijkheid om via Skyscanner je begin locatie in te vullen en dan bij bestemming 'alle locaties' in te vullen. Zo kan je kijken hoeveel een vlucht kost naar een bepaalde bestemming en kan je zo misschien een keuze maken. Als je niet gebonden bent aan een specifieke periode kun je bij ‘vertrek’ in plaats van een dag ook een maand selecteren. Je krijgt dan de goedkoopste vertrekdata in die maand te zien. Handig als je een klein budget hebt.

Budget

Helaas is het zo dat als je alleen op vakantie gaat je ook meer kwijt bent per persoon dan wanneer je met meerdere personen op vakantie gaat. Je kan de kosten van een accommodatie niet delen. Je kookt voor 1 persoon. En wanneer je een volledig verzorgde reis boekt betaal je vaak een toeslag over de prijs heen omdat je alleen reist. Mijn tip is dus ook om geen verzorgde reis te boeken maar om te kijken naar vluchten en accommodaties. Hotels kunnen vrij duur worden omdat hotel kamers vaak zijn ingericht voor 2 personen of een gezin. Wanneer je voor een low budget vliegmaatschappij kiest ben je voordeliger uit. Zo ben ik 1 keer naar Sofia (Bulgarije) gevlogen voor 60 euro retour!


Als ik naar Amerika ga in mijn eentje boek ik geen hotel. Ik heb airbnb's geboekt om de kosten zo laag mogelijk te houden. Hier betaal je vaak een klein bedrag (tussen de 2 en 10 euro) per nacht omdat je er alleen slaapt en er zijn ook accommodaties te vinden die alleen gericht zijn op 1 persoon. Ook kan je in hostels slapen. Dit zijn kamers met meerdere bedden waar mensen op slapen die je niet kent. Dit klinkt misschien een beetje gek maar het is een goede plek om mensen te leren kennen.


Ook een handige vraag om jezelf te stellen is; Hoe ga ik mezelf vervoeren? Huur je een auto? Ga je met taxi's of ga je met het openbaar vervoer. Belangrijk is om te weten dat het openbaar vervoer in Nederland goed geregeld is en dit niet in elk land zo is. Zoek van te voren uit wat het beste vervoersmiddel is voor jouw vakantie.
Bezorgde ouders of vrienden

“Is het wel veilig om alleen op reis te gaan?” is een vraag die je vaak zult horen wanneer je alleen op vakantie wilt gaan. Al helemaal als je een vrouw bent. Uiteraard wordt deze vraag goedbedoeld gesteld. Uiteindelijk heb je vooral zelf in de hand hoe veilig je reist. Je bent niet de eerste op de wereld die besluit om alleen op vakantie te gaan.

Slaapplek

Zelf slaap ik het liefste in een Airbnb of een hostel als ik alleen op vakantie ga, omdat je er makkelijk andere mensen ontmoet en hostels vaak gunstig geprijsd zijn. Zeker wanneer je voor een slaapzaal kiest. Ben je op zoek naar wat meer privacy en dus een eigen kamer, dan is Airbnb ook een goede optie. Als je op Airbnb voor een privé kamer kiest deel je de woning met iemand anders. Soms is de eigenaar van het huis er zelf helemaal niet en deel je de woning met andere reizigers of vakantiegangers, maar som deel je de kamer met de eigenaar en kan hij of zij je tips geven over wat er in de buurt allemaal te doen is. Een andere optie is een hotel. Wanneer je een hotel boekt moet je niet verwachten dat je snel mensen ontmoet. Mensen zijn vaak niet alleen en je krijgt minder snel aanspraak met iemand in een hotel. Als je besluit om een hotel te boeken, maak dan de keuze tussen een luxe hotel (als je budget dit aan kan) en een basic hotel.
Eenzaamheid

Vaak is het zo dat wanneer je alleen reist je veel meer mensen ontmoet dan wanneer je met anderen op pad bent. In hostels is het vaak heel makkelijk om andere reizigers te ontmoeten. Veel hostels proberen voor een gezellige sfeer te zorgen en soms worden er zelfs activiteiten of gezamenlijke maaltijden georganiseerd. In hostels is het over het algemeen het makkelijkst om andere mensen te ontmoeten en zeker wanneer je op een dorm slaapt met anderen. Zeg de mensen in je kamer of de ‘common room’ even gedag, stel je zelf voor en vraag wat de tips over de omgeving. Natuurlijk zijn er nog veel meer plekken waar je prima een praatje kunt maken met andere reizigers. Denk bijvoorbeeld aan tours, ‘free city walks’ of gewoon onderweg in de bus. Belangrijk is vooral dat je uit je comfort zone durft te stappen en gewoon op mensen af stapt.9 keer bekeken

©2019 door Fleur Puls