• Fleur Puls

Tips tegen muggen op Curaçao

Curaçao heeft muggen, maar laat dat je niet tegenhouden om op Curaçao je vakantie te gaan vieren of om er heen te verhuizen. Hieronder vind je tips en informatie over de muggen die op Curaçao te vinden zijn.


Welke muggen zijn er op Curaçao 

We gaan het hebben over de muggen die prikken. Wat van belang is om te weten is dat een beet van een mug op Curaçao verschillende effecten kan hebben. In vrijwel alle gevallen krijg je een flink jeukende muggenbult. Er zijn serieuze ziekten die je van een mug op Curaçao kunt krijgen: Dengue, Chikungunya en -sinds januari 2016- Zika.


Dengue komt voor maar is zeer zeldzaam op Curaçao. In de zomer van 2014 is er wel een Chikungunya-epidemie op gang gekomen, met begin 2015 in totaal zo’n 20.000 besmettingen als resultaat. Gelukkig is die epidemie nu weer voorbij, maar de mensen die toen Chikungunya hebben opgelopen hebben nu nog regelmatig last van de naweeën.


Zika op Curaçao 

In 2015/2016 was Zuid-Amerika in de ban van een ander virus: het Zika-virus. Zika wordt verspreid door dezelfde mug die ook Dengue en Chikungunya verspreid, de Tijgermug. Gelukkig is Zika voor de meeste mensen minder ernstig (slechts 1 op de 5 besmette personen vertoond ziekteverschijnselen, en dan ook nog voor max. 10 dagen). Wel kan Zika gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen: de ongeboren baby kan door Zika misvormd raken.


Gelukkig heeft Zika weinig zwangere vrouwen besmet, er is dan ook geen enkel geval bekend van een baby met lichamelijke afwijkingen als gevolg van Zika.


De mug op Curaçao vindt witte toeristenbenen heerlijk

De toeristen op Curaçao vragen zich af waarom de mug niet de Curaçaose bevolking aanvalt. Je ziet de ene toerist na de andere met volop muggenbulten op benen en armen, maar bij de locals zie je zelden een bultje. Dat heeft te maken met de dunne blanke huid van de Nederlanders. De gekleurde huid van de locals (ook de gebruinde Nederlanders die op Curaçao wonen) is dikker en moeilijker doorheen te komen voor de mug op Curaçao. En het afweersysteem van de locals is aan de mug op Curaçao gewend, waardoor ze geen jeukende muggenbulten meer krijgen als ze geprikt worden.


Waar houdt een mug op Curaçao van:

Stilstaand water

Warmte Donkere plaatsen

Windstilte

Hoge luchtvochtigheid


Waar houden de muggen op Curaçao niet van

Wind/tocht

Koudere omgeving

Rook

Bedekkende kleding


Regelmatig krijg ik de vraag “Wanneer zijn er geen muggen op Curaçao?”. Helaas, er zijn altijd muggen op Curaçao. Maar het kan wel een beetje schelen per tijd van het jaar of er veel of weinig muggen zijn.


Van september t/m december is het regenseizoen op Curaçao. Door de luchtvochtigheid en de plasjes water overal is dit automatisch ook hoogseizoen voor de mug op Curaçao.

Naast bovenstaande periode heb je altijd wel last van de muggen op Curaçao.

Ook al ben je als toerist op Curaçao een geliefd doelwit voor de mug, je kunt je je aardig beschermen en daarmee de kans om geprikt te worden door een mug Curaçao flink verminderen.


DEET smeren 

DEET is verkrijgbaar in drie varianten: een lotion met 50% DEET, een spray met 40% DEET en gel met 30% DEET. Heb je een middel met een percentage DEET lager dan 30% dan beschermt het slechts voor een korte tijd. Heb je een middel met een percentage DEET van meer dan 50% dan heeft dat geen extra waarde: je smeert eigenlijk alleen maar meer gif op je lichaam zonder dat het extra (lang) helpt.


Dit product is NIET op Curaçao verkrijgbaar, dus meenemen vanuit Nederland!

Vitamine B slikken 

Veel mensen claimen dat het helpt om van tevoren al Vitamine B te gaan slikken. Uiteraard is het moeilijk zelf te toetsen of het wel of niet werkt, maar het is tot nu toe nog niet aangetoond met wetenschappelijk onderzoek dat het slikken van Vitamine B (B1) helpt. Sterker nog: Bart Knols, dé muggen-expert van Nederland, zegt dat het zeker is dat het slikken van Vitamine B niet helpt. Maar ondanks het gebrek aan (wetenschappelijk) bewijs zijn er wel veel mensen die zeggen dat zij er zeker baat bij hebben in de strijd tegen de muggen.


Slaap onder een klamboe 

Een klamboe kan je een veilig gevoel geven om rustig te kunnen slapen terwijl buiten de klamboe de muggen proberen bij je te komen. Als je een klamboe wilt kopen hebben je verschillende mogelijkheden Wil je een klamboe voor 1- of 2-persoonsbed? Wil je een compacte reisklamboe? Wel of niet geïmpregneerd met anti-insectenspul? Dus voor je een klamboe gaat bestellen even goed uitzoeken wat handig is voor jouw accommodatie op Curaçao.


Doe de airco aan 


Een mug houdt niet van wind, kou en droge lucht. Hoe mooi is het dat je dit kunt combineren door de airco aan te zetten! Tip: Gebruik op Curaçao de airco alleen als het echt nodig is: de elektriciteit is duur op Curaçao en een airco verbruikt veel stroom.

0 keer bekeken

©2019 door Fleur Puls