• Fleur Puls

Tips bij solliciteren op Curaçao

Solliciteren in een ander land is moeilijk. Wat is de cultuur? Hoe pak ik het het beste aan? Wat verwachten ze van mij? Wat zijn toegankelijke banen? Hoe communiceren ze met elkaar? Toch zijn er veel factoren die je succes bepalen bij het solliciteren op Curaçao, waar je zelf invloed op hebt. Hoe beter je inspeelt op alle factoren, hoe groter de kans op een succesvolle sollicitatie in Curaçao!


1. Plan een oriënterende vakantie 

Zeker als je werk zoekt op Curaçao is het aan te raden om ter oriëntatie een vakantie naar Curaçao te maken. Het blijkt dat veel mensen die alleen maar via mail werk zoeken uiteindelijk nooit naar Curaçao gaan. Laat zien dat jij een serieuze kandidaat bent, ook al kost het extra tijd en geld! Neem op deze reis wel zakelijke kleding mee!


2. Bepaal je emigratie-datum 

Zorg dat je de datum weet wanneer je definitief naar Curaçao zult vertrekken. Werkgevers houden geen baan vrij voor kandidaten die misschien komen.


3. Persoonlijk contact! 

De cultuur op Curaçao draait om persoonlijk contact. Ben je in Nederland gewend om heel veel via email te communiceren, als je gaat solliciteren op Curaçao zul je waarschijnlijk niet veel via de mail communiceren. Persoonlijk contact is echt een must. Probeer vooraf al telefonisch contact te krijgen met de betreffende manager, en als je op Curaçao bent moet je zeker persoonlijk langs gaan.


4. Je netwerk 

Curaçao is een eiland van “ons kent ons”. Zeker onder de Nederlanders op het eiland is het een relatief klein wereldje. Niet dat iedereen continu met elkaar contact heeft, maar als je een local aanspreekt heb je wel een redelijke kans dat hij of zij je een stapje dichter bij een baan kan brengen. Sowieso is de zakelijke cultuur op Curaçao veel meer van het “elkaar gunnen”, zeker op de functies van hoger niveau. Voor solliciteren op Curaçao lijkt het soms echt veel belangrijker wie je kent dan wie je bent!


5. Weet wat je wilt en wat je kan 

Veel mensen die naar Curaçao willen, geven aan dat het niet uitmaakt welke baan ze kunnen krijgen, ze staan open voor alles. Deze open houding lijkt goed maar kan tegen je gaan werken: Leuk dat jij ervoor open staat om in een voor jou compleet nieuwe branche aan de slag te gaan, maar de werkgever heeft toch liever iemand met ervaring, oprechte interesse en/of een opleiding in die richting. Het komt sterker over als je duidelijk aan kunt geven wat je ervaring is en wat voor specifieke wensen/eisen je hebt voor een nieuwe baan.


6. Leer Papiamento

Ook al is Nederlands nog steeds gewoon een officiële taal op Curaçao, als je op Curaçao gaat wonen kun je pas echt integreren (zowel sociaal als zakelijk) als je Papiamento spreekt. Uiteraard kun je al in Nederland beginnen met een cursus Papiaments, en het zal bij een mogelijke werkgever positief opvallen als je een paar woordjes Papiamento kunt spreken tijdens een sollicitatie.


7. Reageer op concrete vacatures 

Het sturen van open sollicitaties zal meestal succesvol zijn. Je mag al blij zijn als er een reactie komt als je een open sollicitatie hebt gestuurd naar een bedrijf op Curaçao. Vacatures kun je online o.a. vinden op de websites van de Curaçaose kranten Amigoe en Antilliaans Dagblad.


Actuele vacatures 

Balance Recruitment en Excellent Uitzendbureaus hebben vacatures openstaan die actueel zijn. Het zijn vacatures waar deze bureaus van denken dat deze functies bij uitstek geschikt zijn voor mensen die vanuit Nederland willen emigreren naar Curaçao.

0 keer bekeken

©2019 door Fleur Puls