• Fleur Puls

Studeren op Curaçao

Bijgewerkt: 13 sep 2019

Leuk dat je mijn blog leest! Deze keer wil ik het hebben over wat ik ga doen op Curaçao.Allereerst wat achtergrond informatie over mij. In 2018 heb ik mijn havo diploma gehaald, dit ging niet helemaal vlekkeloos, ik was namelijk erg slecht in wiskunde. Uiteindelijk mijn examens gehaald en ik heb wiskunde van een 4 naar een 5,3 kunnen brengen. Niet iets om trots op te zijn, maar een 5,3 is beter dan een 4 :) . Na mijn havo ben ik gestart met de opleiding Integrale Veiligheidskunde in Leeuwarden. Na een maandje of 3 kwam ik erachter dat ik studeren wel zie zitten, maar ik me erg opgesloten voelde in Nederland.


Ik woon zelf in Groningen en ik moet elke dag dat ik school had, 2 uur lang in de trein zitten naar Leeuwarden toe, en als alle colleges klaar waren moest ik weer 2 uur in de trein terug naar huis. Genoeg tijd om het een en ander uit te zoeken over andere studies.


Doordat ik zoveel tijd had ben ik gaan zoeken naar opleidingen in het buitenland. In het begin wou ik erg graag naar Engeland of Schotland. De Engelse taal vind ik erg mooi en ik spreek het zelf vloeiend. Helaas kwam ik erachter dat in Engeland gemiddeld 10.000 euro aan college geld per jaar betaald moet worden. Dit ging mij te ver.


Het studeren in Schotland is gratis voor de mensen die wonen in Schotland. De Schotse overheid moet buitenlanders net zo behandelen als de Schotten zelf dus ook voor buitenlanders is in Schotland studeren gratis. Helaas kwam ik erachter dat om een goede kans te hebben om aangenomen te worden op een universiteit van Schotland je een vwo diploma moet hebben. Die heb ik niet dus studeren in Schotland kon ik wel vergeten.


Na wat zoeken op het internet bedacht ik me dat het misschien wel handig was om Nederlandse opleidingen te volgen. Ik spreek wel vloeiend Engels maar het daadwerkelijk bestuderen van een Engelse tekst met jargon erin lijkt me toch wel moeilijk.

Daardoor kwam ik uit bij de ABC eilanden. De voertaal op deze eilanden is namelijk Nederlands en 90% van de opleidingen, op de universiteiten, worden in het Nederlands gegeven. Van de universiteiten van Bonaire en Aruba was weinig informatie te vinden op het internet dus besloot ik een universiteit op Curaçao te contacten.


Na slechts 10 minuten kreeg ik een mailtje terug dat het mogelijk is om te studeren aan de universiteit van Curaçao. Een lichtpuntje in mijn zoektocht.</p>


Allereerst ging ik na dit goede bericht veel informatie zoeken over het eiland zelf. Het is een erg mooi en toeristisch eiland, maar de criminaliteit cijfers zijn relatief hoog. Hier moest ik rekening mee houden. Ook is het klimaat totaal anders dan in Nederland. Aan de ene kant een voordeel; niet meer elke dag regen en zomers van 20 graden. Maar aan de andere kant is dit klimaat ook erg wennen. Ik ben benieuwd hoe ik het weer op Curaçao ga vinden!


Momenteel ben ik in gesprek met 2 universiteiten van Curaçao en is de kans erg groot dat ik word aangenomen. Ik heb me aangemeld voor de university of the Dutch Carrebean en de university of Curaçao. Deze zijn beide in Willemstad. Ze liggen wel zo'n 20 kilometer van elkaar vandaan dus ik moet eerst weten naar welke universiteit ik ga voordat ik een kamer regel.


De university of the Dutch Carrebean heeft erg veel opleidingen. Er zitten een aantal opleidingen tussen die mij interessant lijken. Zo kom ik uit op Sport, ondernemen en management. Ik ben erg fanatiek in sport en het lijkt me leuk om hier later iets mee te gaan doen.


De university of Curaçao heeft een stuk minder opleidingen. Toch zijn er een aantal opleidingen waar ik interesse in heb. Er zijn geen sport gerelateerde opleidingen maar bedrijfskunde en applied psychology lijken mij ook wel wat. Ik heb namelijk in Nederland geprobeerd om applied psychology te doen in Groningen maar hier ben ik voor afgewezen.


De university of Curaçao heeft een groot voordeel, namelijk een campus bij de universiteit. Dit is natuurlijk erg tof want zo heb je geen reistijd en ook geen gedoe met een kamer zoeken. Als je kiest om te wonen op het campus krijg je een kamer, gas, water, elektriciteit en drie maaltijden per dag voor de prijs van ongeveer 400 euro per maand. Niet duur al zeg ik het zelf! Helaas zijn er wel beperkt aantal plekken beschikbaar op de campus.

Ik ga nog even verder mailen met de universiteiten om een keuze te maken en er moet nog erg veel geregeld worden om dit avontuur waarheid te maken, ik houd jullie op de hoogte!

0 keer bekeken

©2019 door Fleur Puls