• Fleur Puls

Papierwerk emigreren naar Curaçao

Bij emigratie naar Curaçao of meer dan half jaar stage lopen, zal er meer voorbereiding nodig zijn dan bij een vakantie. Dit begint al bij het boeken van een vliegticket, je hebt de juiste papieren nodig om zonder boete of problemen te kunnen wonen op Curaçao. Deze stappen heb ik zelf ook moeten doorlopen en daarom kan ik vertellen waar allemaal aan gedacht zal moeten worden.


Het boeken van een vliegticket. Bij het boeken van een ticket zal het retourticket een stuk later ingepland zijn. Bij emigratie is er natuurlijk niet perse een retourticket nodig, tenminste dat denk je zelf. Maar let er op dat je zonder retourticket binnen 6 maanden van aankomst de kans hebt op een boete of je kan zelfs terug gestuurd worden naar Nederland. Het verschil in prijzen van een retourticket liggen niet heel hoog en daarom kan het handig zijn om direct een retour te boeken. Bij Arke is op de site geen mogelijkheid te zien om een retourticket langer dan 3 maanden later te reserveren, hiervoor zal contact opgenomen moeten worden met de klantenservice. Op de KLM site is dit wel mogelijk en kunt u gemakkelijk een retoursdatum van 6 maanden na aankomst boeken.


Naast de verschillen in het boeken zijn er nog aantal andere belangrijke verschillen. Zo is het bij Arke niet mogelijk om de retoursdatum te wijzigen, bij een wijziging zal er dus een nieuwe enkele reis terug


geboekt moeten worden. Het voordeel bij KLM is dat er een mogelijkheid is tot omboeken, voor 120 euro is het mogelijk om de retoursdatum te wijzigen. Natuurlijk wel een datum waarvan de prijs hetzelfde is, anders zal dit verschil verrekend moeten worden. Ook is er een verschil in bagage, dit is bij Arke een stuk voordeliger. Bedenk van te voren goed wat je nodig heb om hier een keuze in te maken. Uiteindelijk zullen er altijd prijsverschillen zijn, merendeels is Arke goedkoper. Aan te raden is wel om beide sites in de gaten te houden aangezien beide aanbieders regelmatig mooie aanbiedingen hebben.


Juiste papieren regelen Verblijf je langer dan 6 maanden op Curaçao of ben je van plan te gaan werken op het eiland, dan zullen er papieren geregeld moeten worden. Een tijdelijke werk- en verblijfsvergunning zijn nodig om legaal te werken/stage lopen op Curaçao. Bij een tijdelijk verblijf zal er in Nederland ook nog een aantal zaken geregeld moeten worden om te zorgen dat bij terug komst geen problemen ontstaan, hiervoor hebben we een complete stappenplan gemaakt. Bekijk het stappenplan wat je kan volgen bij het werken of stage lopen op Curaçao.


Verblijf je een langere tijd of zelfs permanent, dan zal er een verblijfsvergunning aangevraagd moeten worden. Vaak word de term verblijfsvergunning verward met een Sedula. Een Sedula is het identiteitsbewijs die je krijgt, net zoals we die in Nederland kennen. Om een verblijfsvergunning aan te vragen zijn de volgende documenten vereist:

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Deze mag niet ouder dan 6 maanden zijn. Kopie van de geboorteakte. Ook deze mag niet ouder dan 6 maanden zijn. Kopie van een geldig paspoort.


Bewijs van uitschrijving in Nederland

Wil je ook op het eiland gaan werken? Ook al is dit een stage of vrijwilligerswerk, voor elk soort werk is er een Verklaring van Rechtswege nodig.


Zaken in Curaçao voorbereiden

Let er op dat je sommige dingen van te voren al kunt regelen. Zo kun je kijken of je je inboedel vanuit Nederland mee kunt nemen, of dat je daar nieuwe spullen koopt. Ook is het handig om een verblijf plaats te regelen. Wil je echt wonen op Curaçao, in een huis met een gezin. Dan is het handig om voor de eerste maand een vakantieverblijf te huren. Zo heb je voldoende tijd om een huis te zoeken op Curaçao.


Zaken in Nederland afsluiten Naast alles in orde maken om legaal in Curaçao te werken en te verblijven, zullen er ook nog de nodige punten zijn die in Nederland opgezegd kunnen worden. Deze lijst mag altijd aangevuld worden, mochten we iets over het hoofd hebben gezien:

Autoverzekering Sport abonnementen Spullen aanschaffen Uitschrijven bij gemeente


Een aantal spullen zijn handig om vanuit Nederland mee te nemen. Denk dan natuurlijk aan kleding, de kwaliteit van kleding op Curaçao ligt wat lager en daardoor is het verstandig om een goed gevulde koffer mee te nemen. Ook is het hebben van een muggenspray en zonnebrand erg handig om direct bij de hand te hebben. Daarnaast zijn zwemkleding en waterschoenen erg handig. De bodem van Curaçao is niet altijd alleen maar zand dus voor eigen veiligheid zijn waterschoenen een aanrader. Natuurlijk moet je ook de dingen meenemen die je dagelijks in de douche nodig hebt. Zo is het handig om een tandenborstel met tandpasta mee te nemen, dagcrème mee te nemen en shampoo en conditioner is ook handig om alvast bij je te hebben.


Hoe lang mag je op Curaçao blijven zonder in te schrijven?

Gelijk maar even duidelijkheid bieden:

Op Curaçao mag je zes maanden verblijven als toerist.


Extra opmerkingen hierbij:

Het gaat om de totale verblijfsduur op Curaçao binnen 12 maanden. Dus als je begin van het jaar al 4 maanden op Curaçao bent geweest, kun je eind van het jaar nog max. 2 maanden op Curaçao blijven. Of ben je okt. t/m dec. 2018 op Curaçao, dan kun je in 2019 (tot eind september) nog maar 3 maanden op Curaçao zijn. Het heeft geen zin om na zes maanden even van het eiland af te gaan (Bv. een weekje naar de USA); het is niet zo dat dan bij terugkeer de teller weer op nul staat. Er wordt continu gekeken naar ‘de afgelopen 12 maanden’, ongeacht kalenderjaar of tussenliggende periodes dat je weggeweest bent. Deze regel van ‘6 maanden per 12 maanden’ geldt alleen voor mensen uit het Koninkrijk der Nederlanden. Kom je van buiten het Koninkrijk dan gelden andere regels.


Argumenten bij je keuze voor inschrijven op Curaçao

Gedoe: Het is uiteraard even een gedoe om je uit te schrijven in Nederland en ook weer in te schrijven op Curaçao. Het is allemaal wel te doen, maar het zijn niet de leuke dingen waar je aan denkt als je op Curaçao gaat wonen. Zorgverzekering: Als je je in Nederland gaat uitschrijven, vervalt automatisch ook je zorgverzekering. Hiervoor kun je dan een tijdelijke zorgverzekering regelen voor de laatste dagen in Nederland en de eerste tijd op Curaçao. Nadat je ingeschreven bent op Curaçao kun je ter plekke ook weer een zorgverzekering regelen. Bij SVB kun je je aanmelden voor de Basisverzekering Ziektekosten waar alle inwoners van Curaçao voor in aanmerking komen. Maar let op: De basisverzekering is beperkt. Aanvullend verzekeren is mogelijk bij diverse commerciële organisaties, maar zij hebben daarbij geen acceptatieplicht. Heb je chronische ziektekosten dan kan dit dus een probleem worden waardoor je beter in Nederland ingeschreven wilt blijven. Hypotheek: Als je in Nederland een koopwoning hebt, zul je hier aan moeten denken als je je wilt uitschrijven voor je verblijf op Curaçao. Want zodra je niet meer in Nederland bent ingeschreven zal de woning niet meer gezien worden als hoofdverblijf en zal dit forse financiële consequenties kunnen hebben: Je hypotheekrente is niet meer aftrekbaar.


Onbepaalde tijd: Hoe zeker is het dat je binnen de gestelde tijd zeker terug gaat naar Nederland? Als je ‘einddatum’ op Curaçao nog redelijk open ligt en er een grote kans is dat je langer dan 6 maanden binnen het kalenderjaar op Curaçao wilt blijven, dan is het handiger om je uitschrijving in Nederland vooraf zelf te regelen. Het kan ook wel op afstand, maar dat is toch een stuk lastiger.


Moet je inschrijven op Curaçao om er te mogen werken?

Dit is ook vaak een misverstand: Je hoeft je niet op Curaçao in te schrijven om er te mogen werken! Je mag als toerist aan het werk, als je wel een Verklaring van Rechtswege hebt aangevraagd. Zonder zo’n VRW mag je absoluut niet werken, ben je niet verzekerd tijdens het werk en kun je een forse boete krijgen! Voordeel is wel dat je al aan het werk mag terwijl de aanvraag van je VRW nog loopt (geldt alleen voor Nederlanders).


Waarom is hier zoveel onduidelijkheid over?

1. Slechte info overheid. De overheid van Curaçao blinkt hierbij niet uit in helderheid. Er zijn verschillende regels en doordat de overheid in de communicatie deze regels niet duidelijk van elkaar onderscheid is er volop verwarring. Zo lijkt het dat de overheid van Curaçao in sommige gevallen spreekt over ‘buitenland’, waarmee ze blijken te bedoelen ‘land van buiten het Koninkrijk der Nederlanden’. Zo wordt o.a. gesproken over ‘mensen uit het buitenland’ die maximaal 4 maanden op Curaçao mogen blijven, maar dat geldt dus niet voor Nederlanders!

2. Nieuwe regelgeving. Op 10 oktober 2010 is Curaçao staatkundig veranderd. Was Curaçao tot die tijd onderdeel van de Nederlandse Antillen, per 10 oktober 2010 bestaan de Nederlandse Antillen niet meer en is Curaçao een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden geworden. Gevolg hiervan was ook dat de regelgeving op dit vlak veranderd is. Om de verwarring te voorkomen zal ik hier niet benoemen wat die regel was, maar die geldt dus niet meer.

3. Goedbedoelde maar verkeerde info. Je bent niet de eerste Nederlander die hier mee te maken krijgt. En veel van je voorgangers willen graag behulpzaam zijn. Maar lang niet iedereen weet nog exact hoe het nou precies zit met de regelgeving rond inschrijven op Curaçao, waardoor je per ongeluk dus verkeerde info kan krijgen.


Maximale tijd weg uit Nederland

Er is nog een aspect dat je hierbij in de gaten moet houden. Je mag namelijk maar maximaal 8 maanden per aaneengesloten 12 maanden weg zijn uit Nederland om in Nederland ingeschreven te mogen blijven. Dus als je recent al bv. 3 maanden in het buitenland bent geweest (niet Curaçao), dan heb je nog maar max. 5 maanden over dat je uit Nederland weg mag zijn. Dat Curaçao onderdeel is van het Koninkrijk der Nederlanden helpt hierbij niet, het telt gewoon als buitenland.


Te lang als toerist op Curaçao

Ondanks deze vrij ruime regeling van “6 maanden per 12 maanden” kan het gebeuren dat je toch langer dan mag als toerist op Curaçao verblijft. Wat dan? Geen paniek, ze zullen je niet gelijk met een politiewagen achterna gaan zitten. Maar realiseer je wel dat je op dat moment formeel als ‘illegaal’ op het eiland bent en dus op allerlei vlakken problemen kunt krijgen. Als je uiteindelijk dan toch terug naar Nederland vertrekt zullen ze je op vliegveld Hato gewoon laten vertrekken.


Wel kun je een ‘kruisje’ achter je naam krijgen, waardoor je een tijdje het eiland niet op mag. Realiseer je dit dus als je van plan bent om snel weer terug te gaan naar Curaçao: zorg dat je binnen de 6 maanden jezelf hebt ingeschreven.

0 keer bekeken

©2019 door Fleur Puls