• Fleur Puls

Kosten van het leven op Curaçao

Hieronder vind je een lijstje van wat je kwijt bent voor levensonderhoud op Curaçao. Let er op dat op Curaçao het leven duurder is en je als je een baan hebt je waarschijnlijk minder verdient dan in Nederland. Het is handig om naar de goedkopere dingen te kijken in de supermarkt ect.


Allereerst wil ik even zeggen dat er op Curaçao niet met euro's betaald kan worden maar er wordt betaald met guldens, Antilliaanse guldens, ook wel ANG. De wisselkoers veranderd veel dus voor de huidige waarde van de ANG zou je zelf even op een wisselkoers site moeten kijken.


Huur

Voor huur moet je rekenen op minimaal 750 ANG. Dit is vaak inclusief water, gas en elektriciteit. Voor deze prijs heb je een studentenkamer of als je geluk hebt een studio. Wil je een appartement? Dan moet je rekening mee houden dat de huur minimaal 1000 ANG is.

Je kan ook samen met iemand iets zoeken. Stel je vind een leuk appartement voor 1200 met 3 slaapkamers, dan betaal je ieder nog maar 400 ANG. Maar let op met wie je een appartement deelt, zorg dat je het goed kunt vinden met iedereen, anders wordt het nog een lastig verhaal.


Zelf betaal ik voor een kamer in een appartement met gas, water, elektriciteit, internet en airco, 750 ANG.


Stroom water en afval

Heb jij de hele dag de airco blazen in jouw huis of kamer? Dan betaal je vrij veel kosten aan elektriciteit. In veel gevallen is water, gas en elektriciteit inclusief, maar wel tot een bepaald verbruik. Verbruik je meer dan betaal je flink bij.


Auto

Als je van plan bent om een half jaar of langer te blijven zou ik een auto kopen in plaats van huren. Als je van plan bent om veel op tocht te gaan tenminste. Voor huur moet je toch wel rekenen op minimaal 800 ANG per maand.


Vanaf 5000 ANG vind je een auto. Mocht je toch weer weggaan, dan kun je die auto vaak weer verkopen. De wegenbelasting is voor een auto ouder dan 10 jaar 271 ANG, en voor een nieuwere auto ANG per jaar. Verzekering is afhankelijk van je schadevrije jaren.

In 90% van de gevallen kan er best wat van de prijs af, dus altijd onderhandelen.


De benzine is op Curaçao een stuk goedkoper dan in Nederland. Wat je daar aan kwijt bent is nogal afhankelijk van hoeveel je rijdt en hoe zuinig je auto is. 1 liter benzine is ongeveer 1,70 ANG


Onderdelen kunnen wel behoorlijk prijzig zijn, voor als je auto stuk gaat. Dus het is wel slim om hier een reserve voor te hebben.


Boodschappen

Zelf doe ik 1 keer in de week boodschappen bij een supermarkt bij mij in de buurt. Ik eet gemiddeld 6 dagen in de week thuis en 1 keer haal ik of ergens snel een broodje of eet ik in een restaurant. Boodschappen zijn op Curaçao duurder dan in Nederland. Je moet opletten op wat je koopt.


Je kan dit toch redelijk goedkoop houden door bijvoorbeeld een grote pan pasta te maken en deze in porties invriezen.


Groente en fruit is op de markt en in lokale fruitwinkeltjes goedkoper dan in de supermarkt.

Let op de prijzen. Soms is een grote bak rucola goedkoper dan een klein zakje. Soms denk je ‘Nou dit kost zo’n 3 ANG’ en dan kom je bij de kassa en ben je het 3 dubbele kwijt.


Eten buiten de deur

Dit kan je zo duur maken als je zelf wilt. Ik geef ongeveer 20 ANG uit aan eten en drinken buiten de deur per week.


Telefoon/internet kosten

Telefoon abonnementen zijn behoorlijk prijzig hier op Curaçao. Het zal voor iedereen verschillen, maar ik ben goedkoper uit met een prepaid kaartje. Ik koop zelf geen internet.


Op bijna alle openbare plekken is gratis wifi aanwezig. Niet altijd even goed, maar het scheelt wel veel in je data verbruik als je gebruik maakt van de wifi.

Bij appartementen is internet vaak inclusief. Als dit niet is dan moet je rekenen op zo’n 100 ANG per maand voor wifi excl. aansluitkosten.


Verzekeringen

Je ziektekosten verzekering hoor je hier af te sluiten bij de SVB. Dit wordt geregeld via je werkgever. Zelf betaal je 4 procent over je inkomen aan ziekte kosten verzekering. Het verschilt wanneer je een zelfstandige bent. Dan betaal je 14%. Af en toe betaald je eigen werkgever de verzekering.


Als je vaak op stap gaat, kunnen de kosten aardig oplopen. Dagtripjes kunnen gratis zijn, maar wil je bijvoorbeeld met dolfijnen zwemmen, dan ben je erg veel geld kwijt. Houdt hier rekening mee.


Al met al betaal je wat meer dan in Nederland. Een baan verdient vaak minder dan in Nederland.

0 keer bekeken

©2019 door Fleur Puls