• Fleur Puls

In je eentje backpacken in Costa Rica

Hoe is het om in je eentje in Costa Rica te backpacken? Wat is het budget dat je nodig hebt en ontmoet je ook andere backpackers? Ik wil graag in Midden-Amerika backpacken maar ik heb niemand om mee te gaan, vandaar dat ik informatie heb gezocht naar het alleen in Costa Rica backpacken.


Costa Rica is een mooi land om te gaan backpacken als je naar midden-Amerika wilt gaan. De natuur is er prachtig en de wilde dieren lopen voor je neus. En wat denk je van de paradijselijke stranden?


Vliegen naar Costa Rica

Een vliegticket naar Costa Rica lijkt misschien heel duur omdat je naar de andere kant van de wereld moet vliegen, maar dit valt wel mee! Er zijn genoeg vliegvelden die van Nederland, Duitsland of België naar Costa Rica vliegen. Zelf heb ik gekeken naar vliegtickets voor in de zomerperiode, rond half juli tot en met half augustus en ik kwam uit op 500 euro per persoon voor een retourtje.


Dit kan goedkoper! Wanneer je aanbiedingen in de gaten houdt en je niet de eerste en beste vlucht die je ziet boekt kan je wel voor €350 tot €500 per persoon naar Costa Rica.


Let er wel op dat je een bewijs hebt dat je Costa Rica binnen 90 dagen weer verlaat. Heb je deze niet dan kunnen ze je terug sturen of je moet ter plekke nog een ticket kopen waarmee je weer het land uit kunt. Houdt hier dus rekening mee.


Ook moet je er op letten dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is. Dit lijkt een beetje krom omdat je het land binnen 90 maanden al moet verlaten, maar toch is het een verplichting.

Openbaar vervoer Costa Rica

Het openbaar vervoer is in Costa Rica best wel goed geregeld en ik raad je dan ook aan wanneer je gaat backpacken door Costa Rica: reis zoveel mogelijk met de lokale bus! Het kost misschien wat meer tijd dan de toeristische shuttle bussen, maar geloof me, je kunt in Costa Rica ontzettend tientallen euro’s besparen door te reizen met het openbaar vervoer.


De kaartjes worden per stoel verkocht waardoor je nooit overvolle bussen hebt zoals je in films ziet. Er zit wel een nadeel aan het reizen met de bus. De bussen rijden niet altijd naar de plek die jij wilt. Je moet vaak een of twee keer overstappen om op de juiste bestemming te komen. Vooral als je een toeristische plek wilt bezoeken.


Wat anders is dan in Nederland, de bus in Costa Rica stopt soms voor een pauze. Wanneer je zelf ook uit de bus gaat tijdens zo'n pauze is het handig om je tas mee te nemen. Het kan zo maar zijn dat je tas ineens weg is wanneer je deze achterlaat in de bus.


Spaans leren

Als je gaat backpacken in Costa Rica is het aan te raden om een woordje Spaans te leren. Het is niet noodzakelijk, maar wel handig. Vooral als je alleen bent en je niet even snel je vriend kan vragen of hij Google vertalen er bij wilt pakken terwijl jij in gesprek bent met iemand. Niet iedereen spreekt er Engels, vooral niet in afgelegen gebieden. Zonder Spaans red je je prima in Costa Rica, maar als je toch al 10 uur in het vliegtuig zit, kan je net zo goed even de basiszinnen leren.

Eten

Een traditionele maaltijd in Costa Rica bestaat uit bonen en rijst met een stuk vlees, vaak kip of varken, ookwel ‘casados’ genoemd. Zo’n eenvoudige maaltijd eet je bij een ‘soda’, een goedkoop lokaal restaurantje. Het eten in Costa Rica is vrij duur. Vooral het eten in de restaurants die gericht zijn op toeristen. Je moet dan vaak bovenop de hoge prijzen ook nog 15% belasting betalen en als je even pech hebt ook nog 10% service charge. Je bent voor uit eten ongeveer 10 tot 15 euro aan eten kwijt per persoon. Ga in plaats van naar de restaurants naar een locale Soda! Hier kun je heerlijk eten en het kost ongeveer de helft tot 1 derde van wat je in een restaurant kwijt zou zijn!


Ook is het handig om wanneer het kan zelf te koken. Zo verminder je je kosten aanzienlijk! Vrijwel in ieder hostel vind je een gezamenlijke keuken waar veel mensen gebruik van maken. De prijzen van het eten kopen is ook wat duurder dan in Nederland, je bent wel goedkoper uit. Vooral als je grote porties maakt en hier dan meerdere dagen van eet. Ook het water is vrij duur in Costa Rica. Bekijk even waar je bent want vaak is het water uit de kraan prima te drinken.


Je tas

Wat doe je als je een tas met spullen bij je hebt maar je toch even wilt gaan zwemmen? Costa Rica is over het algemeen gezien een hele veilige bestemming. Maar helaas is diefstal er wel aanwezig. In veel gevallen worden de tassen gestolen wanneer je er even niet op let. Laat je rugzak met waardevolle spullen dus niet achter op het strand wanneer je de zee in gaat want dan loop je het risico dat hij weg is als je terug komt. Een oplossing hiervoor is om geen waardevolle spullen mee te nemen. Een andere tip is om je tas met de ritsen samen in een slotje te doen en deze ergens aan vast te maken. Zo is het moeilijk om je tas te stelen en daardoor blijven dieven er vanaf.

Is backpacken in Costa Rica duur?

Costa Rica is bepaald geen low budget bestemming en zeker duurder dan landen zoals Nicaragua en Guatemala. Wanneer je niet weet hoe je Costa Rica goedkoper kunt maken ben je al gauw heel wat geld kwijt! Je moet dus weten waar je op moet letten tijdens het backpacken in Costa Rica.


Ten eerste dus je eten. Kook zelf of eet in een locale Soda. Ten tweede is het dus beter om met het openbare vervoer te gaan in plaats van met een shuttle bus. Ten derde is het handig om goed te kijken naar de accommodatie. Wanneer je in hostels gaat slapen is de kans dat je mensen tegenkomt die samen met jou willen reizen groot en je betaald minder geld per nacht.


Gemiddeld moet je denken aan zo'n 10 euro per nacht per persoon. Ongeveer 10 tot 20 euro per dag per persoon aan eten, dit kun je zo gek maken als je zelf wilt natuurlijk. Wanneer je geen water uit de kraan kunt drinken dan betaal je 1 euro per halve liter, let erop dat je op plekken je waterfles gratis kunt bijvullen. Een busritje is tussen de 3 en 10 euro. De prijzen van tours verschillen heel erg dus kijk naar wat je graag wilt doen en wat een goedkope optie is. Je hoeft niet voor alles een tour te boeken, sommige dingen zijn zelf ook te doen.


Mijn conclusie is dat je prima in Costa Rica kunt backpacken zonder mede reiziger. Je kunt snel andere reizigers ontmoeten door te slapen in hostels en door mensen daadwerkelijk aan te spreken. De kosten voor een backpack reis in Costa Rica zijn wat hoger wanneer je alleen bent omdat je de kosten niet kunt delen. Verder is Costa Rica geen onveilig land, je moet alleen even op je spullen letten, maar zeg nou zelf; er zijn niet veel landen in Midden-Amerika waar dit niet hoeft.


0 keer bekeken

©2019 door Fleur Puls