• Fleur Puls

Hiken, wat neem je mee?

In Frankrijk ben ik veel in de weer. Ik wil veel zien van de omgeving. Wat is de beste manier om dingen te zien en ook nog mijn conditie op peil te houden voor de halve marathon? Precies, hiken!

Stel je gaat hiken, wat moet je dan echt meenemen en wat kun je beter thuis laten? Hiken is eigenlijk niets anders dan avontuurlijk wandelen. Toch heb je juist vanwege dit avontuurlijke gedeelte wel wat meer voorbereiding nodig dan een goed paar wandelschoenen. Zeker omdat het hiken vaak plaats vind in bergachtige gebieden.


Geschikte schoenen

Misschien een open deur, maar speciaal schoeisel is zeker een must als je gaat hiken! Het uitzoeken van de juiste wandelschoen kan al een hele uitdaging op zich zijn. De keuze van de ideale bergschoen is mede afhankelijk van wat voor soort hikes je gaat doen (denk aan hoogtemeters, soort ondergrond, lengte van de hikes, bepakking etc.) maar natuurlijk ook van de vorm van jouw voet en je persoonlijke voorkeur.


Naast goede hike schoenen is het natuurlijk handig om in ieder geval nog 1 paar platte sportschoenen bij je te hebben voor de momenten waarop je niet aan het hiken bent.


Kleding

Dat het niet zo praktisch is om te gaan hiken in een leuk zomerjurkje is misschien wel duidelijk, maar wat is dan wel praktische hike kleding? Als eerste is het belangrijk om te werken in laagjes. Vooral aan de bovenkant kun je werken met eerst een hemd, dan een pully, dan een fleece en dan nog een windproof jack / softshell of winterjas. Afhankelijk van de temperatuur kun je dan laagjes uitdoen of aantrekken. Je begint vaak in een dal waar het nog aardig warm kan zijn, maar hoe hoger je komt, hoe kouder het wordt.


Zorg dat je voorbereid bent op alle weertypen en dus zowel een waterproof winterjas als luchtig zomerjack bij je hebt. Tenzij je zeker weet dat het in de regio waar jij heen gaat een bepaalde temperatuur gaat zijn natuurlijk, dan kun je daar rekening mee houden.


Hike accessoires

Handig om op je paklijst te zetten zijn handschoenen, een pet, zonnebril, zonnebrand, waterfles en een kleine EHBO kit.


Het kost je niet extreem veel ruimte om deze accessoires mee te nemen maar je hebt er wel heel veel baat bij als je ze daadwerkelijk nodig blijkt te hebben.


Regenpak

Ongeacht wat voor hike kleding je allemaal meeneemt moet er sowieso een regenpak op je paklijst staan. Regenproof kleding is super belangrijk want als je eenmaal nat bent tijdens het hiken wordt je koud en is de lol er volledig vanaf, bovendien kan het dan zelfs gevaarlijk worden. Zorg ervoor dat je een regenpak hebt dat je over je verschillende lagen nog kunt dragen. Zelf heb ik bijvoorbeeld een regenpak dat qua maat eigenlijk 2 maten te groot is. Maar op die manier past hij over mijn winterkleding en wordt niets nat.


Rugtas

Wanneer je gaat hiken zul je eten en drinken mee moeten nemen. Daarnaast is het dus raadzaam om altijd een regenpak + enkele accessoires bij je te hebben. Het is dus verstandig om een fijne rugzak bij je te hebben.


Een model tussen de 15 liter en 30 liter zou in principe genoeg moeten zijn om alle benodigdheden mee te kunnen nemen. Hoe groter de rugzak, hoe onnodig voller je hem vaak stopt en hoe zwaarder de tocht.


Zelf ben ik erg fan van de rugtassen van the north face. Hier heb ik nu twee tassen van en ik ben er erg tevreden over. Het model dat ik heb is de The North Face Borealis Classic Rugzak. Er zitten veel vakjes in zodat je je spullen in de tas goed kunt vinden. Ook zitten er flesjes vakken aan de buitenkant van de tas. Erg handig, zo hoef je niet de tas af te doen om je flesje te pakken. Ze zijn als er geen aanbieding is vrij prijzig, rond de 100 euro per stuk maar, ik heb voor beide tassen in totaal niet meer dan 90 euro betaald. Let dus op de aanbiedingen wanneer je een goede rugtas wilt kopen. Dit kan erg veel geld besparen.

Eten en drinken

Ook al ben je van plan om niet de hele dag te gaan hiken. Het is altijd verstandig om iets van eten en drinken bij je te hebben. Je weet nooit wat er onderweg kan gebeuren waardoor het opeens toch langer duurt dan gepland. Neem altijd meer mee dan je daadwerkelijk van plan bent om te gaan eten en drinken. Het kan zwaarder en langer duren dan gepland en dan ben je goed voorbereid. Neem bijvoorbeeld een paar bananen en sportrepen mee. Het spreekt voor zich dat het niet praktisch is om items als chips en popcorn mee te nemen. Niet alleen omdat ze geen energie leveren maar ook omdat de verpakking veel ruimte in beslag neemt. Ga voor minimaal 2 liter water per persoon en voedzame koolhydraat rijke producten.0 keer bekeken

©2019 door Fleur Puls