• Fleur Puls

Emigreren naar Frankrijk, iets voor jou?

Wanneer je de plannen voor emigratie bekendmaakt reken dan niet op steun van iedereen. Je zult positieve maar ook negatieve reacties krijgen. Top 3:

“…in een land op vakantie gaan is iets anders dan er wonen…”

“…maar wat jij wilt heb je in Nederland ook…”

“…maar wat jij hier vervelend vindt heb je daar ook…”

Tja, echt negatief is het niet, maar wat moet je ermee. Mijn mening is: richt je aandacht alleen op reacties waar je vrolijk van wordt.


Het dromen over een nieuw leven in een ander land wordt vaak beschouwd als “dromen” of “onrealistisch”. Helemaal waar, je hebt je fantasie namelijk hard nodig om je een beeld te vormen van de mogelijkheden. Natuurlijk is de werkelijkheid anders dan je dromen, dát is nu juist het avontuur. Bovendien, dromen of je oriënteren op je mogelijkheden kan er ook toe leiden dat je besluit om niet te gaan.


Je moet een deel van je luxe leven inleveren. Voor wat hoort wat. Dat geldt niet alleen voor jou maar ook voor de andere gezinsleden (als je die hebt). Bedenk echter dat vooral kleine kinderen genoeg hebben aan jou en minder waarde hechten aan luxe dan jij.


Verwacht niet dat je alles vooraf kunt plannen. Zorg ervoor dat je minimale financiële middelen hebt en regel onderdak. Verder moet je maar denken… on verra! Bovendien, verwacht ook niet dat je in de hemel terecht komt. Ga uit van het ergste scenario, dan valt iedere stap die je neemt mee.


Wat in Nederland kan, kan in Frankrijk ook. Je gaat niet naar het andere eind van de wereld. Er is in Frankrijk ook werk, er zijn in Frankrijk ook scholen voor je kinderen en je kunt in Frankrijk ook hypotheken afsluiten.


Praktische tips om te emigreren

De praktische kant kan een groot obstakel zijn. Uit de reacties die we tot nu toe hebben gekregen blijkt dat het grootste obstakel is: geld. Waar o waar halen we het geld vandaan. En als we dat dan eenmaal hebben, hoe krijgen we dan alles geregeld? Het plannen en overdenken van de emigratie is één grote onoverzichtelijke bende. Maar, voor alles is een oplossing, zeker in Frankrijk.


Hoe kom je aan het geld

Ja, je kan natuurlijk staatsloten blijven kopen, maar de kans dat je daarmee voldoende wint om je droom te bekostigen is zeg maar klein, heel klein. En wat dan. Wij hebben ons dit ook jarenlang afgevraagd en kunnen uit eigen ervaring zeggen: er is hoop, wow yeah.


Allereerst: heb je een financiële reserve? Dan wordt het allemaal eenvoudiger, maar de vraag blijft of dit voldoende is. En wat moet je dan. Kijk, als we verstandig zijn dan zeggen we: “geef nooit meer uit dan je hebt”. Maar wij vinden het kopen van een huis met geleend geld een goede belegging. Het kopen van een dure auto op krediet, ja, dát is een heel ander verhaal.


Tophypotheek op je Nederlandse woning (= bij een Nederlandse bank)

Wij vonden dit de minst aantrekkelijke optie omdat we daarmee erg hoge maandlasten zouden krijgen en dat was nu juist waar we vanaf wilden. Bovendien was het te besteden bedrag onvoldoende om het huis te kopen dat we wilden. Maar goed, stel dat je hiervoor kiest en je hebt, zeg, 50.000 euro te besteden. Er zijn nog bewoonbare (!) huizen in Frankrijk te vinden in die prijsklasse, maar je moet goed zoeken om er een te vinden. Natuurlijk vind je in deze prijsklasse eerder kleine huisjes dan landhuizen met 30 kamers, maar zeker als tweede of vakantiehuisje is een kleiner huis voor veel mensen genoeg.


Een van de lezers van onze site bijvoorbeeld heeft in 2006 (via een Nederlandse tussenpersoon) een schooltje gekocht in de Noord-Aveyron, ´habitable à la suite´ (direct bewoonbaar) en voor maar 60.000 euro. Wellicht ten overvloede vermelden we erbij dat je rekening moet houden met de extra kosten voor notaris en makelaar (kan oplopen tot zo´n 10%) en de meest noodzakelijke kosten voor verbouwing, verhuizing en basis-inrichting.


Hypotheek bij een Franse bank

In Nederland zijn er banken die kunnen bemiddelen in het verkrijgen van een hypotheek bij een Franse bank, maar deze werken vaak alleen voor rijke bejaarden en als jong gezin met een modaal inkomen maak je daar geen schijn van kans. Laat je daardoor niet ontmoedigen. Ga zelf naar een bank in Frankrijk, hebben wij ook gedaan. En denk nou niet: “ja, maar jullie spraken natuurlijk vloeiend Frans…” want dat deden we niet. Ruud sprak niet meer dan 100 woorden vrijwel onverstaanbaar Frans en toch is het gelukt. Charme, dát is het sleutelwoord. Wees beleefd en maak je niet druk, dan bereik je in Frankrijk veel.


Als je nu de moed hebt gevonden om met je beperkte Frans een Credit Agricole of soortgelijke bank binnen te stappen hou dan met het volgende rekening: een hypotheek van 50% is geen probleem, 70% ook niet, maar 100% of meer is uitzonderlijk. Eigen geld is bij aanschaf van een Frans huis onontbeerlijk.


Reken erop dat de bank een aantal zaken van je wil hebben. Als je gaat voor 50 tot 70% dan is een simpel omzetoverzicht voldoende, het hoeft niet erg gedetailleerd of officieel te zijn. Wij hebben het overzicht zelf gemaakt en laten vertalen in het Frans. Daarnaast willen ze de eindbalans van vier jaar (dat van ons was slechts één A4-tje groot) gestempeld en getekend door de boekhouder! Verder moet je natuurlijk paspoorten meenemen en een uitreksel uit het Nederlandse burger register, en later (wanneer je in Frankrijk woonachtig bent) een kopie van de elektra- water of telefoonfactuur. Echter, ga je voor een 100% hypotheek dan word je microscopisch doorgelicht.


Eigenlijk is het antwoord simpel: wil je in Frankrijk wonen en werken, verzekerd zijn, belasting betalen enzovoort dan moet je werk hebben. Een vaste baan is natuurlijk ideaal, zeker wanneer je een 100% hypotheek wilt hebben.


Over de hypotheek nog het volgende: in Frankrijk is de hypotheek eigenlijk een geld-lening (Frans: pret). Deze is gebaseerd op de verwachting dat je – op basis van je inkomen – de rente en aflossing kunt betalen. Vereist hierbij is dat je wordt beschouwd als fiscaal resident (voor de Franse belastingdienst ben je dit in ieder geval wanneer je 183 dagen in Frankrijk woont, of een vaste baan bij een Frans bedrijf hebt en dus belasting in Frankrijk betaalt). Voor niet fiscaal residenten is er de pret-hypothecaire (lening met huis als onderpand!) die overeenkomt met de hypotheek in Nederland. Deze is financieel minder gunstig, dus probeer in ieder geval die 183 dagen vol te krijgen.

0 keer bekeken

©2019 door Fleur Puls