• Fleur Puls

De stranden van Curacao

Op Curacao zijn maar liefst 37 stranden en deze liggen verspreid over het hele eiland. door de hoeveelheid stranden is er voor iedereen wat wils! Wat vind jij het mooiste strand?

Op de onderstaande kaart zie je een overzicht van de bekendste stranden van Curacao en waar ze ongeveer liggen. Zoals je ziet loont het zeer de moeite om met je huurauto richting het noordwesten te rijden en daar te genieten van de prachtige stranden.

Cas Abou Een onverharde weg vol scherpe stenen – met navenant risico op lekke banden – leidt naar een spectaculair einddoel. Met letterlijk oogverblindend wit poederzand, een zonnebril is een vereiste – en een azuurblauwe zee. Deze natuurlijke baai is zo mooi dat hij ooit het decor was voor de Nederlandse soapserie Bon Bini Beach, dat ‘welkom’ betekent in het Papiaments. Snorkelen kan goed onder de rotsen aan de linkerkant van de baai, waar koraal en vissen kleurrijk en talrijk zijn. Betaald Klein Curaçao Dikke kans dat dolfijnen een stuk meezwemmen tijdens de twee uur durende vaartocht naar dit onbewoonde eiland. Goed bereikbaar met een georganiseerde trip inclusief strandlunch, uurtje zonnen, snorkelen en tijd voor een wandeling over gedroogd koraal naar de schilderachtige, vervallen vuurtoren en een spannend scheepswrak. Grote Knip Laat de stenen trap die naar het strand leidt voor wat-ie is en geniet hier tijdens een rondje Westpunt van het fenomenale uitzicht. Denk: hagelwit zand, dobberende mensen in felblauw water, omgeven door meters- hoge rotsen.

Blauwbaai De ultieme gezinsplek met kalme zee, palm-bomen, een vriendelijke serveerster en ravottende leguanen. En last but not least: een gediplomeerde kinder-oppas die voor enkele euro’s per uur kinderen vermaakt, terwijl papa en mama de onderwaterwereld of naastgelegen golfbaan – inclusief flamingo’s – verkennen of een tukje doen op een van de comfortabele strandbedden. Betaald Jan Thiel Dit strand biedt voor elk wat wils. Met een handdoek op het zand liggen is toegestaan, maar een wit Balinees bed inclusief water en bediening huren (à 15 euro per dag) kan ook. Er zijn restaurants, bars met ‘s avonds live muziek, een zwembad, duikschool, bikiniwinkeltje, massage en watersportverhuur. Betaald Pirates Bay Lunchen op het strand terwijl de kinderen met emmer en schep in de weer zijn. Het kan slechter. Betaald Cabana Beach Langs het hele strand ondiep water zonder stroming: dat zorgt voor veel speelplezier. Er zijn ook diverse eetgelegenheden en winkels. Betaald

Porto Marie Als aan het einde van de dag de zon milder schijnt en een pelikaan over het water scheert, lijkt de tijd stil te staan. Dit lange, spierwitte strand, gelegen op een voormalige plantage, heeft een café, leguanenfamilies en kraakhelder water. In het water zwemmen grote scholen koffervisjes, roggen en trompetvissen. Geluks- vogels spotten roggen of barracuda’s. Bijzonder van deze duikplek (Curaçao telt er 65!) zijn de twee koraalriffen vlak achter elkaar. Betaald Playa Kalki Dit door kalkstenen omringde strand ligt op het verste puntje van het eiland. Duikers spotten hier soms een walvis. Director’s Bay De steile koraalwand, papegaaivissen en inktvissen maken deze plek – vernoemd naar de Shell-directeuren die hier vertoefden – een duikersparadijs. Boka Sami Het dorpje Sint Michiel ademt vis. Vissersbootjes voeren af en aan, de pier is goed voor hengelaars en de restaurants hebben vis op het menu staan. Duikers komen ook voor de vis, het rif en de groene zeeslangen. Playa Jeremi Het koraalrif begint net buiten de pittoreske baai. Ga voor een georganiseerde duiktrip, want er zijn geen faciliteiten. Prachtige zonsondergang.

Wet & Wild Wie op zoek is naar een feestje, is hier aan het juiste adres. Het zondagse happy hour (vanaf 18 uur) biedt een broeiende mix aan toeristen, stagiaires, locals en mariniers. Betaald Mambo Een big mama masseert haar grijze man aan de zwembadrand. Het voelt als Ibiza, maar dan wel met veel beton. Hier zijn ‘s avonds happy hours, poolparty’s en optredens (onder anderen Guus Meeuwis en Xander de Buisonjé). Aanrader is een film kijken vanaf een strandbed onder de palmbomen, elke dinsdagavond. Met een biertje van de bar onder handbereik. Betaald Kokomo Beach Groots in vollemaansfeesten voor jongeren. Iets oudere gasten kunnen fijn aan de polonaise tijdens zondagse happy hours. Hemingway Beachclub Van oudsher een fijne strandbar met stevige cocktails. Op woensdag, vrijdag en zondag happy hour en het hele weekend door live muziek: reggae op vrijdag en zaterdag en op zondag salsa. Psst: overdag is het strand hier heerlijk rustig.T Daaibooi Een geliefde plek voor toeristen en locals. Inhammen met cactussen, azuurblauw water, schaduw en bewaking. In het weekend roken de meegebrachte barbecues van lokale families, terwijl de hartelijke Kees in zijn snackbar friet met pindasaus en frikadellen serveert. Kleine Knip Gouden zand en prachtige golven. Wie heeft meer nodig? Caracasbaai Kiezelstrand naast een parkeerstrook vlakbij Jan Thiel. Mannen blijven dicht bij hun openstaande kofferbak met al dan niet lichtgevende speakers waaruit harde salsamuziek schalt. Tip: jog (of wandel) net als de locals rond zonsondergang langs de Caracasbaai en geniet van het water en de luxe villa’s bij Jan Thiel. Baya Beach Piepklein strand tussen hoge rotsen waar kinderen op klimmen. Playa Forti Vooral voor het uitzicht van boven. Het water is zo helder dat schildpadden goed te volgen zijn. De tien meter hoge rots bij het restaurant is van oudsher een geliefde springplek voor jongeren. Sinds er waarschuwingsborden staan na ettelijke gebroken ruggen en ander letsel is het springen minder populair. Marie Pampoen Dit strand bij Willemstad kwam enkele jaren geleden in het nieuws toen een Curaçaose politicus werd doodgeschoten tijdens zijn wekelijkse uitje naar de viskraam. Na school springen kinderen hier het water in.

Playa Lagun Zet een duikbril op, kijk onder water en de kans is groot dat je hier omver wordt gezwommen door een zeeschildpad. Bij het koraal onder de rotswanden wonen onder meer kreeften, egelvissen en zebravissen. Tug Boat Dit steenstrand met uitzicht op een wegroestende ferry is niet comfortabel, maar onder water ligt een sleepbootje (tug boat) op zo’n 5 meter diepte. Dat maakt het een perfecte plek om zonder duiktank op de rug een wrak van dichtbij te bewonderen. Hier zwemmen ook veel vissen. Santa Cruz Het strand – zwerfvuil, weinig schaduw – op zich is geen aanrader. En het water is minder helder dan elders door nabijgelegen mangrovemoerassen. Vanaf hier gaan wel boten naar de Blue Room, een grot waarbinnen alles spectaculair blauw kleurt, ook onder water, en naar Playa Pretu, het enige ‘zwarte strand’ van Curaçao, met veel verschillende vissen. Playa Hulu Klein, afgelegen en alleen per boot bereikbaar, met veel onbeschadigd koraal en dus veel vissen. Playa Hundu Via een zandpad bereikbaar. Snorkelen is goed te doen aan de zuidoostelijke zijde van de baai.

Verborgen parels (lichtgroene logo’s) Playa Kanoa Slalom over het eiland langs de gaten in de half geasfalteerde weg, waar kadaverlucht nooit ver weg is, en arriveer bij het enige strand aan de ruige noordkust. Hét strand voor golfsurfers. Ook voor privéfeestjes en poedelen in ondiep water. Playa Largu Wie bij landhuis San Juan, richting Westpunt, de zandweg volgt, eindigt bij Playa Largu: het grootste, maar nauwelijks bezochte strand van Curaçao. Playa Mansalina Langs hetzelfde zandpad ligt dit strandje, genoemd naar de giftige mansalinabomen. Betaald Playa Shon Mosa Lieflijk strandje met rustig water, omgeven door rotsen, te bereiken via hetzelfde zandpad. Betaald Fuikbaai Alleen bereikbaar per boot. Op de jaarlijkse Fuikdag (in januari) trekt alles en iedereen met een vaartuig richting Fuik voor een dag vol eten, drinken en muziek. Playa Piskado Midden in het dorp Westpunt. Mooi om foto’s te nemen van de vissers, hun netten en de houten boten in het zand.

Lekker luxe (zwarte logo’s) Baoase Het meest luxueuze vakantieoord van het eiland ligt verscholen in een eenvoudige woonwijk. Het strand heeft een bruggetje, boeddhabeelden, massagetent en altijd lege strandbedden. Want eigenaar Van der Valk houdt het graag exclusief. Zo worden per dag slechts enkele stellen van buiten toegelaten à 50 dollar per persoon (inclusief water, fruitsnacks, kajaks en snorkels). Als beroemdheden in het boetiekresort verblijven, zijn gasten van buiten niet welkom. Betaald Avila Favoriet van de Oranjes. Sympathiek barpersoneel serveert de hele dag door cocktails. Een groot zwembad, een briesje en volop schaduw. Betaald Santa Barbara De weg ernaartoe voert langs een prachtig groene golfbaan. Er zijn grote zwembaden. Het strand is lang en schaduwrijk. Zwemmen kan helaas niet voorbij de dichtbijgelegen aanlegsteiger, vanwege voorbijvarende jachten aan de andere kant. De barman: ,,Als je bij de slagboom zegt dat je een ijsje komt eten, hoef je de 50 dollar entree niet te betalen.” Betaald Marriott Klassiek hotel met Amerikaanse standaard in service. Fijn wit strand, goed zwembad met bar, en prachtig uitzicht op Piscadera Baai.


0 keer bekeken

©2019 door Fleur Puls