• Fleur Puls

Dagje Borkum; doen of niet doen?

Steeds meer Nederlanders gaan in hun vrije tijd naar Borkum. Niet gek, want het eiland ligt op ongeveer een uurtje varen van de Eemshaven af maar het voelt toch alsof je in het buitenland bent (wat je natuurlijk ook bent). Ik ben vorige week voor het eerst naar Borkum geweest. Toch merk ik dat maar weinig Nederlanders weten van een dagje Borkum, laat staan een weekend op het eiland.

Hoe kom je precies op Borkum?

Je hebt twee mogelijkheden om naar Borkum te gaan. Zowel vanuit de Eemshaven als vanuit Emden (Duitsland) vertrekken er boten richting het eiland. Het zijn overigens geen vaste tijden die het hele jaar door gelden zoals bij de Nederlandse Waddeneilanden vaak het geval is. Vanaf de Eemshaven is het ongeveer 50 minuten varen naar het eiland.

Je kunt online tickets kopen zodat je zeker bent van een plekje op de boot, of je kan ze kopen bij de kiosk waar de boot vertrekt. Let er wel op dat wanneer je een ticket koopt via internet, dat deze alleen geldig is op de datum en tijd dat jij een ticket voor boekt. Voor een retour ben je ongeveer 20 euro kwijt, voor een weekendretour 28 euro. Hierin zit niet alleen je bootkaart, maar ook de reis met het treintje of de bus van de boot naar het centrum van Borkum. Bij aankomst op het eiland, ben je namelijk niet direct in het dorp.Het vervoer op het eiland

Op Borkum rijdt er dus een treintje en een bus van de boot naar het centrum van het dorpje. Hier zijn alle winkels en restaurants van het eiland te vinden. Het centrum ligt dichtbij de boulevard en bij een stuk natuurgebied waar je door heen kunt lopen.


Het is ook mogelijk om een fiets te huren. Hiermee mag je in het treintje, maar niet in de bus. Let hier dus goed op. Een fiets huren kost tussen de 6 en 8 euro per dag per fiets. Met de fiets kun je ongeveer overal op het eiland komen en is een handig vervoersmiddel als je het eiland in 1 dag wilt zien.


Als je met de auto naar het eiland wilt is dit ook mogelijk. Je kan een bootticket kopen zodat je je auto mee kan nemen nar het eiland. Hier zitten natuurlijk wel kosten aan verbonden.Het treintje die je van de boot naar het centrum brengt


Wat kun je doen op Borkum?

Op Borkum kun je genoeg dingen doen om je te vermaken voor een weekend of zelfs voor nog langer. Borkum heeft van oorsprong een kuuroord traditie en nog steeds zijn er prachtige wellness faciliteiten op het eiland.


Naast al deze ontspannende activiteiten die er op het eiland te vinden zijn, zijn wandelen en fietsen op het eiland leuk om te doen. Er is een fietspadennet van 130 kilometer op Borkum. Deze routes zijn allemaal afwisselend, van duinen en wad tot een maritieme route, een culinaire route of juist een fietstocht door de bossen; Borkum biedt vele opties.


De grootste attractie van Borkum is het strand. Met de vele zeehonden die daar te spotten zijn is het een echte toeristen trekpleister. Ook biedt het strand veel activiteiten om te doen. Zo kun je er natuurlijk lekker zwemmen en zonnen maar het strand heeft meer te bieden. Je kan er bijvoorbeeld beachvolleyballen want er staan een aantal volleybal netten op het strand. Ook kun je er verschillende


Voor kinderen is er een klimpark. Dagelijks kunnen kinderen zich uitleven op verschillende parcoursen en hun behendigheid testen.


In het centrum van Borkum zijn veel terrasjes te vinden. Hier kun je heerlijk eten. Er is voor ieder wat wils want er zijn veel verschillende restaurants en cafés.9 keer bekeken

©2019 door Fleur Puls