• Fleur Puls

Algemene informatie over Frankrijk

De oppervlakte van Frankrijk is 547.020 km2. In Frankrijk wonen 55.870.000 mensen. Parijs, de hoofdstad van Frankrijk, wonen 8.510.000 mensen. De taal is in het hele land Frans. Frankrijk is een van de grootste landen van Europa. Het land heeft zes buurlanden: Spanje, Zwitserland, Luxemburg, Duitsland, België en Italië. Frankrijk grenst nog aan twee staatjes: Andorra en Monaco. Frankrijk grenst voor meer dan de helft aan zee.


Landschap

In het midden van Frankrijk ligt het Centraal Massief. Daar komen veel uitgedroogde vulkanen voor. De rand van het Centraal massief bestaat uit steile kalkrotsen. Daar liggen de Cevennen. In het Zuiden van Frankrijk ligt de Provence. De Alpen zijn mooier dan je denkt. De hoge bergen in de Alpen zijn in de zomer en winter met sneeuw bedekt. In de Alpen ligt de Mont Blanc (Mont Blanc betekent: witte berg). Het is de hoogste berg van Europa. Hij is 4807 meter hoog. Frankrijk heeft nog een gebergte, dat zijn de Pyreneeën. De Pyreneeën liggen in Zuid-West-Frankrijk en Noord Spanje. In de Pyreneeën kom je haarspeldbochten en diepe ravijnen tegen. De hoogste bergtoppen liggen boven de 3000 meter.


De Franse en Spaanse kanten van de Pyreneeën zijn verschillend. Aan de Franse kant van de Pyreneeën valt meer regen dan aan de Spaanse kant. Daarom is de Franse kant van de Pyreneeën vruchtbaarder. Er groeien aan de Franse kant van de Pyreneeën meer bomen. De Franse westkust ligt aan het kanaal en de Atlantische Oceaan. In het Noorden liggen duinen. De Franse zuidkust grenst aan de Middellandse Zee. Daar liggen prachtige zandstranden en luxe badplaatsen. De Alpen zijn het hoogste gebergte van Europa. De Alpen hebben een lengte van 1300 km en een breedte van 60 tot 360 km. In Frankrijk kom je vulkanen, meren en ravijnen tegen. Grote delen van Frankrijk zijn bedekt met bouwland en bossen. In het zuidwesten kom je moerasland, naaldwouden en zandgronden tegen. Op Corsica kom je olijfgaarden en droge gebieden tegen met struikgewas.


Klimaat

Frankrijk heeft vier klimaten. In het westen een zeeklimaat. Het midden van Frankrijk heeft een landklimaat. In de bergen een bergklimaat. En langs de Middellandse Zee een subtropisch klimaat. Van Brest naar Calais en Strasburg regent het per jaar 75 tot 125 cm. Het grootste deel van Frankrijk heeft koele zomers en zachte winters met aardig wat regen. In het uiterste zuiden is het in de zomer heet en droog en de winters zijn zacht. In de bergen kan het in de zomer heet zijn en in de winter kan daar veel sneeuw liggen. Hier zie je een kaart waar je ziet hoeveel regen er valt.

Toerisme

Heel veel Nederlanders gaan op vakantie in Frankrijk. Het worden er steeds meer. Veel mensen gaan skiën in de Franse Alpen. Veel mensen gaan in de Middellandse Zee zwemmen, of ze gaan naar een badplaats bijvoorbeeld Nice of Cassis. Ze gaan ook naar meren, bijvoorbeeld Regional de la Foret. Veel mensen gaan naar dorpen en steden. Om de Eiffeltoren bijvoorbeeld in Parijs te zien. Ook wandelen er veel mensen in de bergen, de Alpen of Pyreneeën. Frankrijk is onder Nederlanders de meest populaire vakantiebestemming.


Staatsvorm

Frankrijk heeft geen koning of koningin. Frankrijk is een republiek, ook een democratisch land. Dat betekent dat het volk de regering kiest. De leider van de regering is de president. Die is voor 7 jaar president. De president bepaalt wie de ministers worden. De gemeenteraad bestaat uit 577 afgevaardigden, die voor 5 jaar gekozen zijn. De president heeft veel macht. Hij kan de minister-president ontslaan. De president kan zo een beslissing nemen. Hij is de baas van het leger, hij kan toestemming geven kernwapens te gebruiken.


Levenswijze

Franse kinderen gaan ongeveer op hun derde naar de kleuterschool. Op hun zesde gaan ze naar de basisschool. Dat is een officiële leerplicht. Tot hun elfde blijven ze op de basisschool. Van 12 t/m 16 of 18 jaar gaan ze naar de middelbare school. Daarna gaan ze naar de universiteit. De Franse mensen werken hard. Ze maken soms overuren om meer geld te verdienen. Meer dan 60% van de vrouwen heeft werk. De kleine kinderen daarvan gaan naar de crèche.


Na een werkdag is er niet veel tijd meer voor een activiteit. De meeste Fransen blijven dan ook thuis na het avondeten. Ze kijken naar de televisie, lezen de krant of luisteren naar de radio. In Frankrijk gaat men meestal vroeg naar bed. Behalve in Zuid-Frankrijk daar zit men ‘s avonds laat nog buiten te praten of te jeu de boulen. De kinderen in Frankrijk krijgen veel huiswerk op. In het weekend hebben de kinderen alleen vrije tijd. In hun vrije tijd leest men de krant, kijkt men televisie of zit men buiten.


Dit is de werkdag van de Franse mensen: van half zeven tot zeven uur ontbijten. Van zeven tot acht begin school. Dan van acht tot negen begin werk. Daarna van negen tot twaalf werk en school. Van twaalf tot twee middageten. Dan van twee tot vier einde school. daarna van vier tot vijf einde werk. Dan vijf tot zes vrije tijd. Van zes tot zeven huiswerk. Van zeven tot acht avondeten. Van acht tot elf lezen en televisie. Van elf tot half zeven slapen.

0 keer bekeken

©2019 door Fleur Puls