• Fleur Puls

Algemene informatie over Curacao

In deze blog staat informatie die je moet weten als je naar Curacao wilt verhuizen of als je er heen wilt gaan op vakantie.


Informatie

Het eiland Curaçao is sinds 2010 een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Tot die tijd behoorde het tot de Nederlandse Antillen. Tijdens een referendum koos een meerderheid van de bevolking voor het omturnen van Curaçao tot een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Stap voor stap komt Curaçao steeds verder los van Nederland, hoewel er wel op veel gebieden nog samenwerking is. Zo Krijgt Curaçao ondersteuning van Nederlandse militairen bij het opsporen van drugstransporten op zee en via Hato Airport.


Dat Curaçao een voormalige Nederlandse kolonie is merk je vooral in verschillende andere zaken. Zo wordt de Nederlandse taal nog steeds redelijk veel gebruikt op Curaçao, met name in de toeristische sector. In de Curaçaose keuken zie je invloeden van Nederlandse gerechten, hoewel de Caribische invloeden steeds meer aanwezig lijken te zijn binnen de menukaarten van de restaurants.


De band met Nederland wordt op Curaçao met gemengde gevoelens beleefd. De bevolking van Curaçao bestaat voor een redelijk groot deel uit afstammelingen van slaven die vroeger op Curaçao te werk werden gezet op de plantages. Vanuit deze zwarte bevolking bestaat er, zeker in economisch wat zwaardere tijden, soms wat empathie richting de blanke inwoners en Nederlandse bezoekers.


Vakantieland

Curaçao is juist dankzij het koloniale verleden vooral een populaire vakantiebestemming onder Nederlandse toeristen. Wat bijdraagt aan de populariteit van Curaçao is dat het vaak niet zo lastig is om een goedkope vakantie naar Curaçao te vinden. De vluchtcapaciteit tussen Nederland en Curaçao is vrij groot. Om de laatste stoelen bezet te krijgen wordt er vaak aardig gestunt met de prijzen.


Het toerisme is vooral de afgelopen jaren enorm toegenomen. Dat heeft het eiland allereerst te danken aan het aanpakken van een aantal problemen die men kende. Zo was de criminaliteit enorm hoog als gevolg van drugsproblemen. Dankzij de aanpak van de overheid is Curaçao op het gebied van veiligheid en criminaliteit een heel stuk vooruit gegaan ten opzichte van het einde van de vorige eeuw.


Na tijdelijke concurrentie van Martinair, dat inmiddels gestopt is met passagiersvluchten, heeft TUI haar pijlen gericht op het vervoeren van passagiers van en naar Curaçao. Vakantiegangers hebben naast de vertrouwde vliegtuigen van KLM dus een goede tweede optie om naar Curaçao te vliegen. Het vinden van vliegtickets naar Curaçao is daarom niet zo lastig. Ook is er een vliegverbinding tussen Miami en de internationale luchthaven van Curaçao. Dit zorgt enerzijds voor goede verbindingen voor locals met de Verenigde Staten, anderzijds is er toerisme vanuit Amerika richting Curaçao ontstaan. De Amerikanen hebben hiermee een goed(koper) alternatief voor het al jarenlang onder Amerikanen populaire buureiland Aruba.


Accommodaties Tot de jaren tachtig van de vorige eeuw hadden toeristen die naar Curaçao slechts beperkte keuze uit hotels die zich toen nog vooral in en net rondom Willemstad bevonden. De eerste serieuze aanzetten tot grotere aantallen toeristen zijn gemaakt door het openen van het Plaza hotel in Willemstad (toen nog van de Van der Valk keten), het Hilton aan de Piscadarabaai en het daarnaast gelegen Marriott (toen het Sonesta hotel).


De afgelopen decennia is het aantal hotelbedden flink toegenomen. Aan Jan Thiel staan inmiddels prachtige resorts zoals Papagayo Beach, Chogogo, Livingstone Jan Thiel en Boca Gentil. Ook op andere plekken van Curaçao zijn er een paar grootschalige en ook kleinere onroerend goed projecten ontwikkeld die bijgedragen hebben tot de groei van het toerisme. Zo verrees aan Blauwbaai het luxueuze Blue Bay Resort, staan er aan Playa Lagun een aantal appartementen met prachtig uitzicht en is Westpunt het domein van rustzoekers van verschillende pluimage. Rondom Spaanse Water zijn een aantal dure villawijken gekomen zoals Jan Sofat en Zuurzak. Redelijk wat vakantievilla’s die verhuurd worden bevinden zich in dit gebied. Tussen Jan Thiel en Willemstad heb je ook nog het erg toeristische Sea Aquarium Beach, dat in 2012 een redelijk grote metamorfose onderging.


Curaçao biedt nu een redelijk groot aanbod van zeer verschillende accommodaties. Wie weinig luxe verlangt en vooral komt voor het strand, klimaat en leven op Curaçao die kan al voor een klein bedrag een appartement huren. Het hogere segment daartegenover biedt ook steeds meer opties, zodat de wat meer verwende reiziger op Curaçao prima terecht kan. De prijzen voor vakanties op Curaçao kunnen nogal uiteenlopen. Het is daarom goed om de vakanties op Curaçao te vergelijken voordat je gaat boeken.


Stranden

Curaçao telt meer dan dertig stranden. De ontwikkeling van het toerisme heeft er helaas toe geleid dat niet alle stranden meer openbaar zijn. Op een toenemend aantal stranden moet je betalen om het strand op te mogen, bij sommige stranden is er alleen sprake van betaald parkeren.

Geen strand op Curacao is hetzelfde. Je hebt prachtige tropische pareltjes waar het vooral op doordeweekse dagen soms heerlijk rustig kan zijn, stranden die erg populair zijn onder locals dus in de weekeinden erg druk kunnen zijn en dan heb je nog een aantal commerciële stranden die onder de toeristen erg populair zijn.


Top stranden op Curaçao zijn vanwege uiteenlopende redenen het strand van jan Thiel, Seaquarium Beach, Blue Bay, Playa Porto Marie, Playa Lagun, Kleine Knip en Grote Knip. Wie op vakantie gaat naar Curaçao die kan het beste meerdere stranden bezoeken en op die manier zelf bepalen welke stranden de voorkeur genieten.

0 keer bekeken

©2019 door Fleur Puls