• Fleur Puls

Algemene informatie over Curaçao

In deze blog staat informatie die je moet weten als je naar Curaçao wilt verhuizen of als je er heen wilt gaan op vakantie.


Informatie


Het eiland Curaçao is sinds 2010 een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Tot die tijd behoorde het tot de Nederlandse Antillen. Tijdens een referendum koos een meerderheid van de bevolking voor het omturnen van Curaçao tot een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Stap voor stap komt Curaçao steeds verder los van Nederland, hoewel er wel op veel gebieden nog samenwerking is. Zo Krijgt Curaçao ondersteuning van Nederlandse militairen bij het opsporen van drugstransporten op zee en via Hato Airport.

Dat Curaçao een voormalige Nederlandse kolonie is merk je vooral in verschillende andere zaken. Zo wordt de Nederlandse taal nog steeds redelijk veel gebruikt op Curaçao, met name in de toeristische sector. In de Curaçaose keuken zie je invloeden van Nederlandse gerechten, hoewel de Caribische invloeden steeds meer aanwezig lijken te zijn binnen de menukaarten van de restaurants.


De band met Nederland wordt op Curaçao met gemengde gevoelens beleefd. De bevolking van Curaçao bestaat voor een redelijk groot deel uit afstammelingen van slaven die vroeger op Curaçao te werk werden gezet op de plantages. Vanuit deze zwarte bevolking bestaat er, zeker in economisch wat zwaardere tijden, soms wat empathie richting de blanke inwoners en Nederlandse bezoekers.


Vakantieland


Curaçao is juist dankzij het koloniale verleden vooral een populaire vakantiebestemming onder Nederlandse toeristen. Wat bijdraagt aan de populariteit van Curaçao is dat het vaak niet zo lastig is om een goedkope vakantie naar Curaçao te vinden. De vluchtcapaciteit tussen Nederland en Curaçao is vrij groot. Om de laatste stoelen bezet te krijgen wordt er vaak aardig gestunt met de prijzen.


Het toerisme is vooral de afgelopen jaren enorm toegenomen. Dat heeft het eiland allereerst te danken aan het aanpakken van een aantal problemen die men kende. Zo was de criminaliteit enorm hoog als gevolg van drugsproblemen. Dankzij de aanpak van de overheid is Curaçao op het gebied van veiligheid en criminaliteit een heel stuk vooruit gegaan ten opzichte van het einde van de vorige eeuw.


Na tijdelijke concurrentie van Martinair, dat inmiddels gestopt is met passagiersvluchten, heeft TUI haar pijlen gericht op het vervoeren van passagiers van en naar Curaçao. Vakantiegangers hebben naast de vertrouwde vliegtuigen van KLM dus een goede tweede optie om naar Curaçao te vliegen. Het vinden van vliegtickets naar Curaçao is daarom niet zo lastig. Ook is er een vliegverbinding tussen Miami en de internationale luchthaven van Curaçao. Dit zorgt enerzijds voor goede verbindingen voor locals met de Verenigde Staten, anderzijds is er toerisme vanuit Amerika richting Curaçao ontstaan. De Amerikanen hebben hiermee een goed(koper) alternatief voor het al jarenlang onder Amerikanen populaire buureiland Aruba.


Accommodaties


Tot de jaren tachtig van de vorige eeuw hadden toeristen die naar Curaçao slechts beperkte keuze uit hotels die zich toen nog vooral in en net rondom Willemstad bevonden. De eerste serieuze aanzetten tot grotere aantallen toeristen zijn gemaakt door het openen van het Plaza hotel in Willemstad (toen nog van de Van der Valk keten), het Hilton aan de Piscadarabaai en het daarnaast gelegen Marriott (toen het Sonesta hotel).

De afgelopen decennia is het aantal hotelbedden flink toegenomen. Aan Jan Thiel staan inmiddels prachtige resorts zoals Papagayo Beach, Chogogo, Livingstone Jan Thiel en Boca Gentil. Ook op andere plekken van Curaçao zijn er een paar grootschalige en ook kleinere onroerend goed projecten ontwikkeld die bijgedragen hebben tot de groei van het toerisme. Zo verrees aan Blauwbaai het luxueuze Blue Bay Resort, staan er aan Playa Lagun een aantal appartementen met prachtig uitzicht en is Westpunt het domein van rustzoekers van verschillende pluimage. Rondom Spaanse Water zijn een aantal dure villawijken gekomen zoals Jan Sofat en Zuurzak. Redelijk wat vakantievilla’s die verhuurd worden bevinden zich in dit gebied. Tussen Jan Thiel en Willemstad heb je ook nog het erg toeristische Sea Aquarium Beach, dat in 2012 een redelijk grote metamorfose onderging.


Curaçao biedt nu een redelijk groot aanbod van zeer verschillende accommodaties. Wie weinig luxe verlangt en vooral komt voor het strand, klimaat en leven op Curaçao die kan al voor een klein bedrag een appartement huren. Het hogere segment daartegenover biedt ook steeds meer opties, zodat de wat meer verwende reiziger op Curaçao prima terecht kan. De prijzen voor vakanties op Curaçao kunnen nogal uiteenlopen. Het is daarom goed om de vakanties op Curaçao te vergelijken voordat je gaat boeken.


Stranden


Curaçao telt meer dan dertig stranden. De ontwikkeling van het toerisme heeft er helaas toe geleid dat niet alle stranden meer openbaar zijn. Op een toenemend aantal stranden moet je betalen om het strand op te mogen, bij sommige stranden is er alleen sprake van betaald parkeren.

Geen strand op Curaçao is hetzelfde. Je hebt prachtige tropische pareltjes waar het vooral op doordeweekse dagen soms heerlijk rustig kan zijn, stranden die erg populair zijn onder locals dus in de weekeinden erg druk kunnen zijn en dan heb je nog een aantal commerciële stranden die onder de toeristen erg populair zijn.


Top stranden op Curaçao zijn vanwege uiteenlopende redenen het strand van jan Thiel, Seaquarium Beach, Blue Bay, Playa Porto Marie, Playa Lagun, Kleine Knip en Grote Knip. Wie op vakantie gaat naar Curaçao die kan het beste meerdere stranden bezoeken en op die manier zelf bepalen welke stranden de voorkeur genieten.


Belangrijke plaatsen & streken


Willemstad hoofdstad van Curaçao Westpunt de westelijke punt van Curaçao Spaanse Water water omgeven door recreatieve woningen Jan Thiel toeristische hotspot van het eiland.


Bezienswaardigheden


Punda belangrijkste wijk van Willemstad Handelskade karakteristieke koloniale woningen aan St. Annabaai Zoutpannen van Jan Kok flamingo’s spot je hier in het wild Struisvogelfarm leer alles over deze bijzondere vogels Kura Hulanda museum en luxe hotel in uniek stukje Willemstad Grotten van Hato bijzonder stukje natuur aan de noordkant Landhuis Chobolobo bezichtig dé fabrikant van Curaçao likeur Otrabanda levendige volkswijk in Willemstad Christoffelpark natuurpark en wandelgebied dat echt de moeite waard is Aloë Vera Plantation kweek van aloë vera en verkoop van producten Plantagehuizen de huizen van voormalige plantage-eigenaars

.

Feiten & cijfers


Hoofdstad: Willemstad Regeringsvorm: Constitutionele monarchie Oppervlakte: 444 km² Aantal inwoners: ongeveer honderdvijftigduizend Belangrijkste religies: Rooms-Katholiek (80%)


Taal

Officiële talen: Nederlands en Papiaments Belangrijkste spreektalen: Engels, Papiaments, Nederlands en in mindere mate Spaans


Geld

Munteenheid: Antilliaanse gulden (officieel); de Amerikaanse dollar wordt ook geaccepteerd. Valuta code:

ANG Wisselkoers: bekijk de actuele wisselkoers op de wisselkoersen pagina

Geldautomaten: Curaçao telt voldoende geldautomaten.

Creditcards: de grote creditcards worden op veel plekken geaccepteerd. Meer informatie over betalen met creditcards op de creditcard pagina Fooien in restaurants: een fooi van ongeveer tien procent over je restaurant- of bar rekening is een gangbare fooi. Soms wordt dit bedrag al aan je rekening toegevoegd. Let daarom goed op als je betaalt.


Kraanwater

Het kraanwater in Curaçao is uitstekend drinkbaar. Het leidingwater wordt gedestilleerd uit zeewater en is relatief duur.


Telefonie

De landcode om naar telefoonnummers in Curaçao te bellen is 005999 of +5999.

Risico’s


Terreuraanslagen: laag risico Orkanen: laag risico Aardbevingen: vrijwel geen risico


Reizigersdiarree: laag risico Malaria: geen risico Geweldadige demonstraties: laag risico


Geweldadige overvallen: gemiddeld risico Staatsgrepen: laag risico Ontvoeringen van


toeristen: vrijwel geen risico


Reizen naar Curaçao

Vliegen: vanuit Nederland kun je zowel met KLM als met ArkeFly naar de internationale luchthaven van Curaçao (Hato Airport) vliegen

Vliegtijd

De vliegtijd of vluchttijd naar Curaçao vanaf Amsterdam Schiphol Airport: Curaçao Hato Airport ± 9:30 uur Deze tijden dienen ter indicatie. De totale vliegtijd is afhankelijk van het type vliegtuig, de route die ze krijgen toegewezen van de luchtverkeersleiding, drukte in de lucht rondom de landingsluchthaven en de actuele weersomstandigheden.

0 keer bekeken

©2019 door Fleur Puls