• Fleur Puls

8 tips om je veilig te voelen als je alleen op reis bent

“Is het wel veilig om alleen op reis te gaan?” is een vraag die je vaak zult horen wanneer je alleen op vakantie wilt gaan. Al helemaal als je een vrouw bent. Uiteraard wordt deze vraag goedbedoeld gesteld. Uiteindelijk heb je vooral zelf in de hand hoe veilig je reist. Met deze tips kun je als vrouw alleen prima de wereld over reizen!


1. Draag een trouwring

Zorg dat je je even verdiept in de cultuur van de bestemming waar je heen reist en draagt een ring om je trouwringvinger. Zo wek je in ieder geval de indruk dat je niet meer vrijgezel bent. Wanneer het in een gesprek mogelijk is om je man te benoemen doe dit dan vooral, laten merken dat je met hem reist is nog beter.


2. Uiterlijk

Zorg dat je gepast gekleed gaat naar aanleiding van de cultuur waarin je je bevindt. Ga in de meeste Aziatische landen niet in al te korte en verhullende kleding over straat. Zorg sowieso dat je niet te uitdagend gekleed gaat om zo min mogelijk aandacht van het andere geslacht trekt.

Over straat gaan met je dure sieraden is ook geen goed idee. Zorg dat je zo min mogelijk om hebt (behalve je trouwring uiteraard). Wil je wel iets dragen? Draag dan wat simpele sieraden die niet te veel opvallen.


Ga ook niet heel duidelijk met al je dure apparatuur op pad. Tuurlijk moet je foto’s maken van de plekken en gebeurtenissen die je onderweg tegenkomt, maar wanneer je klaar bent met foto’s maken met je camera of je telefoon, berg ze dan goed op! Niet in een vakje in je tas waar iedereen zo bij kan. Draag het dicht bij je lichaam.


3. Houding

Laat mensen niet merken dat je ergens onbekend bent, je onzeker of onwetend voelt. Zorg dat je met een rechte rug over straat gaat en op anderen overkomt alsof je weet waar je het over hebt. Zorg dat je duidelijk kunt maken wat je wilt. Je bent dan een minder interessant doelwit.


4. Documentatie in de cloud en op papier

Zorg dat je al je belangrijke reisdocumenten, paspoort, tickets en andere belangrijke informatie online kunt terugvinden en kopieën bij je hebt. Mocht je je spullen kwijtraken of wanneer dit wellicht wordt gestolen kun je altijd bij je belangrijke documenten. Neem ook je reisplannen op papier mee, print tickets en adressen en reserveringen bij hotels los mee.


5. Persoonlijk alarm

Mocht je het prettig vinden kun je een klein flesje haarlak meenemen. Pepperspray is niet in elk land toegestaan, maar haarlak doet daar zeker niet voor onder. Haarlak werkt net zo effectief en kan iemand overdonderen. Haarlak is uiteraard wel overal toegestaan. Ook kun je een geluidsalarm aanschaffen waarmee je bij gebruik de aandacht van velen om je heen zult trekken in een onveilige situatie.


6. Wees voorbereid

Zorg dat je voorbereid bent wanneer je taxi’s neemt op reis. Verdiep je in de aangeschreven taximaatschappijen en stap niet zo maar in bij een snorder. De meeste taxi’s hebben een identificatie met een persoonlijk taxi-nummer op de voorruit. Voelt het onderweg toch niet goed, zeg dat je je bestemming hebt bereikt, betaal en vervolg je reis met een andere taximaatschappij. Wanneer je geen zin hebt in een praatje met je taxichauffeur ‘bel’ dan met een van je ‘imaginary friends’.


7. Let op je bagage

Zorg dat je je bagage altijd goed in de gaten houdt. Houdt vooral je rugzak met al je waardevolle spullen in de gaten. Als je contant geld mee neemt en een pinpas, zorg er dan voor dat je niet je pinpas bij je geld hebt zitten. Stel dat het geld gestolen wordt, dan mis je ook meteen je pinpas. Het beste kun je je geld verdelen in verschillende vakjes in je tas.


Neem altijd een klein portemonneetje mee met een beetje kleingeld en wat oude pasjes die je kunt missen wanneer de situatie zich voordoet. Mocht je in een vervelende situatie terecht komen en je spullen moeten afgeven dan kun je deze portemonnee meegeven en hou je je waardevolle spullen bij je. Draag je echte waardevolle pasjes, paspoort en geld in een geldbuidel op je lichaam.


8. Volg je gevoel

Het allerbelangrijkste, waar je ook bent, is om je gevoel te volgen. Het gaat er om dat je je veilig voelt, alleen jij zelf kunt bepalen of je je op een plek of in een situatie veilig voelt. Is dit niet het geval, zorg dan dat je dit aanpast. Zorg dat je je instinct volgt, verblijft op plekken in een goede wijk en niet met bepaalde personen in contact bent wanneer dit niet goed voelt.Vaak zul je ook horen dat mensen het heel stoer vinden dat je alleen reist. Hou je daar aan vast! Niet iedereen durft het aan en zet die stap. Dus geniet van het feit dat je het avontuur alleen aan gaat!

0 keer bekeken

©2019 door Fleur Puls